onsdag 30 maj 2007

Försäkringar

Ikväll har jag träffat företrädare för IF Försäkringsbolag och haft en spännande diskussion om framtida försäkringslösningar där bland annat Stefan Fölster också medverkade. Jag tycker om när politik och näringsliv möts. Vi bör samtala och vara kreativa! Jag inser att Sverige behöver göra förändringar på ett antal områden, inte minst socialförsäkringsområdet. Sen är jag också för att vi ska få spara mer i PPM. Jag ser fram mot fortsatta diskussioner och idéutveckling på detta område.

Onsdag

Idag har vi haft arbetsmarknadsdebatt om jobb-och utvecklingsgarantin. Tomas Tobé förde fram argumenten med bravur och Sven-Otto roade med att peka med morötter.

Läs gärna dagens Stockholm City där jag har en artikel om jobb-och utvecklingsgarantin samt ST Debatt där jag skriver om den geografiska begränsningsregeln.


Morötter i ministerns hand



tisdag 29 maj 2007

Enkel fråga till Finansministern

Skriftlig fråga 2006/07:1264
den 29 maj

Fråga
2006/07:1264 Regler för F-skattesedel

av Anna König Jerlmyr (m)
till finansminister Anders Borg (m)

Sverige står inför stora utmaningar men också stora möjligheter. Globaliseringens framväxt kan inte och ska inte hindras, tyglas eller minska i omfattning. Kan vi använda våra styrkor på rätt sätt har vi mycket att vinna på den ökade handeln som den internationella konkurrensen medför.

Sveriges konkurrenskraft ligger numera mycket i styrkan i våra hjärnor snarare än i våra händer. Idéer blir allt mer värdefulla jämfört med kunskap. Sverige ska därför vara ett land för nybyggare av affärsidéer. Det är entreprenörerna som är vår tids stora hjältar. Personer som JP Johansson och Rausing motsvaras i vår tid av företagare som Zennström och J Lindeberg. Sverige behöver fler av dessa personer, inte minst fler kvinnliga företagare. Tidigare regeringen har under lång tid byggt upp en snårskog av lagar och regler som försvårar för företagare och därför är det glädjande att regeringen nu avvecklar regelbördan. Ett sådant tydligt hinder är reglerna för F-skattesedel.

Ta till exempel en före detta politiker som önskar driva eget företag som konsult. Då krävs det att personen i fråga måste uppvisa flera uppdragsgivare för att få F-skattesedel. I en uppstartsfas kan kraven vara orimligt höga. Hur ska denna person då kunna se om sitt Torp?


Eller ta de män och kvinnor som önskar starta eget företag i samband med införandet av hushållsnära tjänster. Det är givetvis viktigt att underlätta för dessa grupper med tanke på att regeringen har satt krav på F-skattesedel för utförare av hushållsnära tjänster.

Nej, det är hög tid att förverkliga det löfte som Alliansen gav till väljarna inför riksdagsvalet i höstas.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet:
Vilka åtgärder avser finansministern vidta för att förenkla kraven som rör antal uppdragsgivare för F-skattesedel

Inkom: 2007-05-29

Enkel fråga till utbildningsministern

Skriftlig fråga 2006/07:1246

Fråga
2006/07:1246 Entreprenörskap vid högre studier
av Anna König Jerlmyr (m)
till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Sverige står inför stora utmaningar när det rör den ökade internationella konkurrensen. För att möta dessa behöver vi fler kreativa och drivkraftiga entreprenörer. Kan vi ta till vara egenskaper som kreativitet och entreprenörskap har Sverige goda förutsättningar att möta globaliseringens möjligheter. Regeringens politik för att öka vikten av entreprenörskap i skolan är en mycket efterlängtad reform. Inte minst när det rör satsningarna på Ung företagsamhet samt den uttalade ambitionen att entreprenörskap ska genomsyra hela utbildningen.

Studier visar att närmare hälften av alla studenter vid universitet och högskolor under studietiden uppger att de är intresserade av att starta eget. Verkligheten är dock en helt annan. Enbart 1 procent av studenterna startar eget företag efter examen. Det är viktigt att utröna vad som gör att så många studenter väljer bort möjligheten till eget företagande. Det finns nämligen stora vinster att hämta om fler akademiker skulle starta eget företag efter högre studier, inte minst inom områden som biokemi eller teknik där Sverige redan ligger i framkant. Med anledning av bristen på entreprenörer bland examinerade akademiker finns det anledning att också se över en strategi för entreprenörskap vid högre studier.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga utbildningsministern följande:

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta i syfte att öka antalet entreprenörer vid svenska universitet och högskolor?

Inkom: 2007-05-25 Fördröjt svar: 2007-05-25

Att grotta ner sig

Efter trevliga dagar i ett 30-gradigt Wien är jag tillbaka. Snart ska jag träffa Globaliseringsrådet och i eftermiddag ska jag föredra LAS-förändringarna som ska debatteras på torsdag för riksdagsgruppen.

Imorgon debatterar Arbetsmarknadsutskottet Jobb-och Utvecklingsgarantin så det är hektiska dagar just nu. Därför kommer jag att grotta ner mig i lagtexter och paragrafer och försöka att hitta den lilla tid jag kan för att förbereda den debatt som jag ansvarar för från moderaternas sida på torsdag.

Inte mycket bloggande således men jag återkommer!

torsdag 24 maj 2007

Torsdag

Idag har vi haft två voteringar, möte med riksdagsledningen om hur vårt arbete fortskrider samt att jag läst igenom den aktuella domen om Stureplansvåldtäkten. På tal om Stureplan, jag ska faktiskt dit på fest ikväll. Jag blir aldrig inbjuden på snoffsiga tillställningar men idag ska jag iallafall på fest för siten Stockholmfinest.

Innan dess ska jag berätta om mitt uppdrag för MUF i Stockholm. Om ett par veckor ska jag försöka att summera vad jag gjort sen jag kom in i riksdagen. Dels för min egen del för att se vad jag kan förbättra och förändra men också för de som röstade på mig.

Imorgon åker jag till Wien för att hälsa på min allra närmaste vän Ulrika som är bosatt där sedan länge. Det ska tydligen bli 30 grader varmt så jag får se till att packa rätt. HM har underbara sommarklänningar upptäckte jag igår.

Anledning att fira!

SCB
Antalet sysselsatta ökade med 156 000 personer jämfört med april 2006.

En stor del av ökningen, 64 000 personer, var ungdomar 16-24 år.

Arbetslösheten var 4,6 procent eller 211 000 personer, en nedgång med 37 000.

Antalet arbetade timmar ökade med 4,5 procent till 136,2 miljoner timmar per vecka.

De näringsgrenar som ökade var företagstjänster (inkl. finansiella tjänster) samt handel och kommunikation.

Nystartsjobben var ca 6 100, fördelade med 4 200 för män och 1 900 för kvinnor.

Våldtäkterna

Jag är glad över den uppmärksamhet som våldtäktsbrotten har fått dessa dagar. Jag kräks över att personer som uppenbarligen har våldtagit kvinnor klarar sig undan straff.

Det behövs så många insatser. Bland annat att kommunernas ansvar för behandling av unga sexualförbrytare skärps men jag bli mer och mer övertygad om att det behövs en lagändring.

I Norge, Storbrittanien och på Irland har de skarpare lagtexter än i Sverige. Jag tycker att vi allvarligt bör fundera på att införa ett krav på samtycke i lagtexten så att det blir tydligt att ett nej är ett nej!. Vi bör också se över möjligheten till en oaktsamhetsparagraf som innebär att en gärningsman inte kan skylla ifrån sig att han inte förstod att kvinnan som sparkade och gjorde motstånd inte ville ha sex trots att hon skrek nej.

Jag tror att det kan göra skillnad även om det måste till betydligt mer. Det blir iallafall mer förståeligt för allmänheten som idag tar sig för pannan när nej fortfarande ses som ja i rättssalen.

onsdag 23 maj 2007

Höjda arvoden

Riksdagsledamöterna har tydligen fått höjt arvode med 2000 kronor i månaden. De flesta hade inte en aning om detta utan fick besked från det sk. Ledamotsnära rådet idag.

Det mesta går tillbaka i skatt ändå men för att försöka att kompensera detta så jobbar jag sent ikväll. Jag ska försöka att göra möda för lönen..

Populärpolitik

Så har Fp varit ute igen. Nu är det Tobias Krantz som på DN Debatt överväger att frångå Bankerydsöverenskommelsen. I´m not suprise.

Svensk ekonomi är visserligen stark men det innebär inte att vi direkt måste höja ersättningsnivåerna igen. Anledningarna till att många är förtidspensionerade och långtidssjukrivna bottnar i många orsaker men helt klart är att sossarna använde förtidspensionering som ett sätt att få bort människor ur arbetslöshetsstatistiken. Sen har det funnits en massiv rehabröra där det inte funnits någon instans med tydligt ansvar för de sjukskrivna.

Socialförsäkringssystemet måste göras om. Däremot ställer jag mig frågande om höjda ersättningsnivåer är lösningen för att få ner ohälsotalen. Snarare handlar det väl om att tydliggöra företagshälsovårdens roll, sammankoppla Försäkringskassa med Arbetsförmedlingarna och öka resurserna för rehabilitering från dag ett!

Annars riskerar vi ju att bli precis som sossarna och bara koncentrera oss på procentenheter i ersättningarna istället för att förändra omoderna, byråkratiska och inneffektiva system.

Det viktigaste för de sjukskrivna är att de inte ska behöva känna att de måste vara friska för att orka vara sjuka. Så har det varit under förra regeringens tid och nog sjutton ska vi kunna göra bättre!

Klubbar

Sven-Otto Littorin är med i en herrklubb. Själv är jag medlem i riksdagens Jakt och Fiskeklubb.

Jag representerar dem som inte har jägarexamen men som gillar att fiska.

Idag fick vi ett mail om att vi medlemmar gratis kan hämta ut en DVD om vildsvinsjakt i Infodisken.

Hurra!

:-)

tisdag 22 maj 2007

Media

Läs gärna mitt brev om lockpriser i dagens DI och artikeln om globalisering där jag kommenterar på Realtid

måndag 21 maj 2007

Glasögon

Jag måste bara ta upp en sak som har irriterat mig...

Sitter och läser ett protokoll om arbetsmarknadsfrågor och om hur en debattör pratar om att ministern bör sätta på sig sina jämställdhetsglasögon. Hur knäppt är egentligen inte detta talesätt? Jag hör det ofta.

Varför skulle det enbart finnas glasögon för jämställdhet förresten? Finns det också miljöglasögon eller infratstrukturglasögon? Tänk er Socialförsäkringsministern säga i en debatt.."och då klarnade allt när jag tog på mig mina premiepensionsglasögon"

Nej, snälla sluta upp med detta tramsbegrepp!

hoho, humor igen

Jag blir alltid på bra humör när jag läser roliga inlägg som detta från SVT Arguments blogg


2007-05-15
Sorry gumman, att jag är tvär...
Imorse ringde jag till fd landshövding Ulf Adelsohn för att försöka boka in honom till debatten om Fjollträsk ikväll. Han klargjorde att visst har norrlänningar fördomar mot Stockholmare och undrade vilka han skulle diskutera detta med. Då råkade jag säga att vi spelar in programmet i Umeå, varpå det något ovanliga svaret kom: Inte sätter jag mig på ett plan till Umeå. Halva dagen går ju åt... varför?”

Han kunde inte förstå vilka mediekåta personer som kunde tänka sig att ställa upp på det ideellt. Möjligtvis Anders Björk la han till efter en stund. När jag försökte förklara att SVT har en policy att sända program från olika delar av Sverige, inte bara Stockholm, kontrade han direkt. När han var med i ett program från Göteborg där alla gäster ändå kom från Stockholm, då åkte studioteamet dit istället och så låtsades man att de var i Göteborg. Så kan man väl göra, så länge tittaren tror att man sänder från Göteborg, tyckte Adelsohn. Att det vore att ljuga för tittaren verkade inte vara ett problem, och jag hade svårt att förstå om han verkligen menade det han sa eller om det var någon konstig humor Vid den här tidpunkten i samtalet förstod jag i alla fall att det är kört.

Det blir ingen Ulf Adelsohn i Argument ikväll. Mot slutet av samtalet ursäktade han sig: "Sorry gumman, att jag är så tvär...”
/Charlotte, researcher

Polisen

Roligt att Politikerbloggen har uppmärksammat min pressmeddelande!

Idag hade vi förresten 4-hus möte där förtroendevalda från olika församlingar träffar Stockholmsförbundet och diskuterar gemensamma frågor. Kristina Alvendal, en av våra duktigaste företrädare tog sig tid att berätta för oss om hur hon ska arbeta med polisiära frågor framöver. Hon sa bland annat följande:

Stockholm ska satsa på fler poliser som syns ute i verksamheten

Det är viktigt att prioritera även de vardagsnära brotten

Vi behöver rekrytera fler poliser med utländsk bakgrund.

Stockholm behöver ökade resurser

Polisen behöver modern teknisk utrustning och ska inte behöva lägga ned så mycket tid på pappersexercis

Kloka saker, tycker jag. Nu är det hög tid att Stockholm får ta del av resurserna från regeringens rekordsatsning

Klart killen ska ha en F-skattesedel!

Pressmeddelande
2007 05 21

Riksdagsledamot
Anna König Jerlmyr


Moderat riksdagsledamot lovar att hjälpa Göran Persson

Förre statsministern Göran Perssons avtal med JKL kan vara olagligt. Skatteverket har
reagerat på Perssons avtal med JKL och menar att det inte kan räknas som näringsverksamhet. Den moderata riksdagsledamoten Anna König Jerlmyr vill nu rädda Perssons framtid som konsult.


- Klart killen ska ha en F-skattesedel! Jag har själv en bakgrund som PR-konsult och är medveten om de problem som reglerna kring F-skattesedel skapar, säger Anna König Jerlmyr.


- Sverige behöver fler företagare och det måste vara enkelt att starta eget. Kraven för att få F-skattesedel är på tok för tuffa. I uppstartsfasen är det rimligt att det enbart finns en uppdragsgivare. Därför kommer jag att ta upp frågan med finansministern och jag kommer att driva frågan i riksdagen till dess att vi fått en förenkling av regelverket, säger Anna König Jerlmyr.


Göran Perssons avgångsvederlag, på 121.000 kronor i månaden under ett år, kommer att minskas med samma belopp som han drar in till sin enskilda firma.


- Kan Persson gå från statligt bidragsberoende till egen försörjning är det en vinst inte bara för honom själv utan också för skattebetalarna, säger Anna König Jerlmyr.


Anna König Jerlmyr kommer att ta upp frågan med Finansministern under nästa frågestund samt skicka en skriftlig fråga för ett klargörande om huruvida regeringen avser underlätta för anskaffande av F-skattesedel

fredag 18 maj 2007

Voltaire ler nog i himmelen

  • Varje människa som har tillgång till en dator kan kostnadsfritt starta en blogg och publicera sina innersta tankar, sina oppositionella åsikter eller filosofiska texter. Det har aldrig varit så enkelt att nå ut till så många.

  • I takt med att tryckkostnaderna har sjunkit finns det nu möjligheter för enskilda skribenter att själva publicera sina egna böcker och tidskrifter, utan att vara beroende av de stora mediejättarnas godtycke.

  • Idag kan du som musiker lira din musik i ett garage och med en webbkamera framföra konserter för tusentals människor. Du kan till och med bli upptäckt via nätet och få ett kontrakt som leder till listettor världen över.

Det här är några exempel som visar på att yttrandefriheten blomstrar som aldrig förr.

Vi lever i en underbar tid....

mobilstrul

Alla riksdagsledamöter har blivit erbjudna nya mobiltelefoner. Jag har haft modellen K800i från Sony Ericsson och varit hur nöjd som helst. Modellen är speciellt bra för bloggande eftersom jag kan maila bilderna jag tar direkt till min blogg.

För ett tag sedan fick vi en ny telefon. En 990i från Sony Ericsson. Den är säkerligen betydligt mer avancerad men jag behöver inte alla dessa finesser. Problemet har också varit att jag inte kan skicka mina bilder direkt till bloggen. Så jag beslöt mig för att ta tillbaka min gamla. Jag skulle egentligen ha lämnat tillbaka min nya telefon för länge sedan men har inte fått ändan ur vagnen. Imorse bröt jag av pennan som hör till min nya telefon. Mycket smart. Vi får se om jag kan få tillbaka min gamla....

Att aldrig behöva ta ställning

Jag har tillbringat förmiddagen med att titta på Mps kongress. Det hela är fantastiskt underhållande eftersom det är omöjligt att överhuvudtaget utröna en gemensam linje i deras politik. Vissa låter som att de skulle kunna vara medlemmar i Alliansen, andra som rena socialister men de flesta förespråkar neutralitet. Dvs, att egentligen inte ta ställning alls till frågor.

Jag vet inte hur många gånger i valet jag hörde argumentet "vi ska inte vara blåa, inte röda utan gröna"...jaha, vad betyder det? Jag misstänker tyvärr att det innebär en politisk undfallenhet i viktiga frågor.

Det finns miljöpartister jag verkligen gillar. Mikaela Valtersson är en av dem till exempel. Hon har ofta kloka åsikter när det kommer till arbetsmarknadspolitiska och näringspolitiska frågor.

Gudmundson skriver mycket bra om kongressen idag i SvD. Där berättar han bland annat att kongressens underhållning består av "Insektsgalan, småkrypen gör upp" hoho

torsdag 17 maj 2007

Kärleksförklaring

Jo, en sak till. Ibland när det känns tufft och som att alla skulle vara emot den politik som nu bedrivs brukar jag gå in på di.se och följa läsarkommentarerna. Det känns när man läser vad de skrivit som att man är bland vänner.

Kloka vänner med många tänkvärda tankar och starka åsikter.

Jag älskar deras vassa inlägg när sossarna gör utspel om att det ska bli business at usual om de vinner valet 2010. Inte sällan spyr de galla över något som jag också blir upprörd över, eller hyllar något som hyllas bör.

Tack alla läsare av DI som tar er tid att delge era begåvade och intressanta åsikter. Jag behöver dem!

Kristi Flygare

Det är kusligt öde i riksdagshuset. Inte så konstigt eftersom det är Kristi Himmelsfärd men jag måste få undan en massa dåligt samvete.

Arbetsbelastningen i maj är extra tuff eftersom allt ska hinnas med innan riksdagen stänger (typ från midsommar till 16 september) Det innebär inte att riksdagsledamöter har semester tills i september men jag förstår fortfarande inte riktigt poängen med att det är stängt så länge.
Jag ska försöka att ta ledigt under juli iallafall. Det är inte ofta jag har haft semester på sommaren men i år ska det bli av.

Två artikeltips:

Björn Ulvaeus m.fl skriver på Expressens debattsida idag om religionsfrihet. De väcker en intressant fråga, nämligen...

Tillför begreppet i dag någon mänsklig rättighet som inte redan skyddas av övriga rättigheter?

Sen kommenterar min käre kollega Tomas Tobé spelmonopolet i VA


onsdag 16 maj 2007

Armenien - summering

Nu är det dags att berätta mer om Armenien. När vi anlände till huvudstaden Yerevan i onsdags fick vi möjlighet att bekanta oss med staden som har en säregen prägel eftersom det byggs överallt men också eftersom de gamla tidstypiska sovjetbyggnaderna står där som minnen över en svunnen tid.

Skillnaderna mellan storstad och landsbygd skiljer sig dramatiskt. Efter två dagars briefing om valet, partierna och valprocessen var det dags att ge sig ut. Jag hade också pluggat som en bäver (som Maud skulle säga) för att läsa på allt jag hittade om Armeniens historia, kultur och politiska situation. Jag och parlamentarikern Barbara från Schweiz mötte vår chaufför och tolk i hotellobbyn klockan sex på morgonen. Vår chaufför arbetade egentligen som skulptör och vår tolk var anställd för USAs fredskår i Armenien. Vi hade blivit varnade för att den största faran för oss var trafiken. Många kan knappt köra och det är inga problem att köra berusad. När vi upptäckte att bilen saknade bilbälte var det inte så roligt men det var bara att gilla läget.

Vi hade blivit stationerade vid sjön Sevan och gränsen mot Azerbajdan Vägen dit började bra med asfalt men mot slutet handlade det mest om gropiga, söndriga vägar som bitvis var lera och mindre vattensjöar. På vägarna mot slutet gick det också åsnor, kossor och hästar överallt så vi fick försöka att kryssa mellan dem så gott det gick.

Första övervakningen skedde i en större stad, Sevan. Röstlokalen var ett kulturhus och mannen som ansvarade för processen var oerhört noga med att allt skulle gå korrekt till. De hade fått ett kassaskåp som de inte fick öppna förrän klockan 07.00 och som innehöll stämplar, valsedlar etc. Vi stannade i cirka två timmar och vad vi såg så gick allt korrekt till. Efter detta åkte vi vidare till mindre byar där det bodde flyktingar från Azerbadjan. Det går knappt att beskriva hur fattigt de hade det. I en by bodde det 600 personer och det såg ut som en krigskådeplats som lämnats 40 år tidigare. Men det var bara det att det bodde fortfarande gamla, unga och barn där.

En vallokal låg i en gammal sovjetisk skola som hette typ Skola nr 44. Den hade lämnats vind för våg av den sovjetiska regimen och nu gick det 44 flyktingbarn där. Det fanns ett par stolar, en hylla med labratorieurustning som såg ut att komma från 20-talet och en svarta tavlan. När jag frågade efter toaletten fick de problem eftersom de bara hade ett dörrhandtag (skolbyggnaden var enorm). Så de fick gå upp i korridoren och hämta handtaget för att sen hänvisa mig till ett rum med klinker och ett hål i golvet. De överlevde genom att de tog mjölk till en fabrik som gjorde ost och liknande som de kunde leva på. Ingen hade arbete men det var inte det värsta sa de utan att de inte hade någonting att göra. Men trots att de hade det så illa så var många fantastiskt generösa och bjöd på det lilla de hade och vi kände oss alltid välkomna. Överallt när vi sen reste runt blev vi bjudna på kaffe och godsaker och de fick oss alltid att känna oss som gäster i deras hem. Det var skönt att se att flera också hade nära till skratt mitt i allt elände. Nu var detta extremt eftersom de var flyktingar, i de flesta andra byar i Armenien lever befolkningen betydligt bättre och har både arbete och fritidssysselsättning.

Jag vet att OSCE har uttryckt farhågor om processen innan valet men under själva valdagen så gick det korrekt till vad jag hörde och såg. 1100 av ca 1900 vallokaler övervakades vilket är en riktigt bra täckning.

Vi övervakade också rösträkningen i en vallokal. Det var iskallt och vi var kvar i lokalen från 19.30 till 03 på natten. Dels berodde det på den oerhört komplicerade proceduren att fylla i röstprotokoll men också på att vår bil gick sönder när vi äntligen skulle hem. Samtidigt var det flera i lokalen som började dricka vodka för att hålla värmen så ett tag kände jag mig rätt liten kan jag säga. Men, efter att vår tolk skällt ut byborna för att de inte hjälpte oss med bilen i det becksvarta mörkret och kylan så fick vi äntligen hjälp. Vi kom lyckliga tillbaka ett dygn senare från det att jag hade vaknat.

Ett äventyr således och jag har upplevt så generösa människor och jag kommer mer än gärna tillbaka till landet. Alla siffror pekar i rätt riktning i Armenien så om tio år ser det nog helt annorlunda ut än idag. Förhoppningsvis leder marknadsekonomi, demokrati och sociala skyddsnät att fler kan ta sig från fattigdom till arbete och egen försörjning.

Berget Ararat som är en symbol för landet är förresten det berg som Noak anlände med sin ark på. Jag fick berättat för mig att Turkiet (som Armenien ligger i konflikt med) ifrågasätta varför de har berget som symbol när det ligger i Turkiet? Då svarade Armenien med att ifrågasätta om månen är Turkiets eftersom landet har månen som symbol. Ett bra och kaxigt svar tycker jag.

Det känns iallafall bra att ha varit delaktig i arbetet för demokrati och frihet, nu ser jag fram mot nästa val.

Önskar ni läsa mer om OSCE eller vad organisationen uttalade i samband med valet så kan ni läsa mer här.

Plaza Kvinna

Jag, Federley och Hillevi Larsson medverkar i senaste numret av Plaza Kvinna med anledning av frågor kring monarki, knark och kvotering.

Jag svarade helt sanningsenligt att jag aldrig har provat droger, sen svarade jag att jag stödjer monarkin även om jag inte kan försvara systemet prinicipellt samt att jag är motståndare till kvotering.

Bleknos

I går kväll fick jag möjlighet att delta på SNS Visions nätverksträff som är ett nätverk mellan politik, näringsliv och journalistik. Det var flera bekanta personer på plats och jag ser fram mot fortsatt aktiviteter. Lena Ek, europaparlamentariker (c), föredrog miljöpolitik och hon imponerar verkligen med sina kunskaper på miljöområdet. Kvinnan verkar extremt påläst om det mesta inom miljö.

Idag har jag suttit med en artikel som ska hinnas skicka till redaktionerna innan Kristi Himmelsfärd men jag är rädd att det är för sent. Det handlar om lockpriser på bostadsmarknaden där jag förespråkar att branschen har det främsta ansvaret för självreglering och att vi i möjligaste mån bör undvika lagstiftning. Vi kan inte lagstifta om allt, det blir absurt.

Klockan 16 är det votering, innan dess ska jag hunnit med att formulera en inbjudan till det seminarium som jag och Annika Qarlsson från centern ansvarar för i juni om ungdomsarbetslöshet.

haha, förresten...angående fotot med Fuglesang. Jag får ofta en röd näsa så jag tänkte att jag skulle bättra på med puder innan jag mötte Discovery besättningen. Tyvärr så blev det inte så lyckat eftersom min näsa lyser kritvit mot röda kinder på fotot :-) Jag föredrar hellre min röda nos mot den där blekvita på kortet

tisdag 15 maj 2007

Jag och Christer Fuglesang


Jag har precis framkallat korten. Nu måste jag rusa, jag har tre möten fram till sent ikväll....

måndag 14 maj 2007

Positiva siffror om nystartsjobb

7 296 nystartsjobb har skapats fram till vecka 19. Inte illa.

Surgubbe

Det är lite småkomiskt men jag läste en ledare av Lars Bodén på Västerbottens Folkblad som hade sett mig på TV4 morgon när jag debatterade den geografiska begränsningsregeln med socialdemokraten Patrik Björck.

Lars ifrågasatte hur jag, som bara är 28 (nu är jag dock 29) år kan veta något överhuvudtaget och menade att man inte kan ta tunnelbanan från Falköping till Skövde.

Stackars Lars. Han verkar vara en ovanligt arg och sur man. Det tar 20 minuter med lokaltrafik till Skövde från Falköping och 45 minuter med SJ till Jönköping. Men, Lars vill hellre sätta stämpeln att jag är en ung, tjej och Stockholmare som tror att tunnelbanan går överallt.

Det är något bittert med Västerbottens Folkblads ledarsida må jag säga....

Arbetaren

Nu är jag tillbaka i Sverige igen efter att ha fått uppleva ett val som iallafall under valdagen var korrekt som jag såg. Jag har massor att berätta men jag återkommer inom kort om detta eftersom jag snart ska ha dagens första möte.

Jag har precis läst intervjun med mig i tidningen Arbetaren som i det stora hela fick fram mitt budskap men såklart lite tillspetsat. Jag tycker till exempel inte att vi kan kalla dem som arbetar med hushållsnära tjänster för pigor, men det nämndes aldrig. Jag sa också att vi nu minskar marginaleffekterna, inte ökar som det står i artikeln men jag har ringt in och bett dem göra en rättelse för som tur var så finns ju allt på band.

Sen sa jag också att anledningen att löneskillnaderna är större mellan män och kvinnor i den privata sektorn jämfört med den offentliga beror på att majoriteten av de som arbetar i offentlig sektor är kvinnor, så det är inte så konstigt. Men som sagt, med dessa undantag så var jag nöjd med artikeln som täckte nästan hela mittuppslaget.

Nu ska jag äta lunch, sen ska jag förbereda kvällens insats som utbildare för hur man skriver insändare för våra moderater i City och Vasastan.

Jag återkommer med en lång rapport om Armenien...

fredag 11 maj 2007

Armenien dag 3 och fula gubbar

Idag har vi haft briefing av de olika politiska partierna samt haft mojlighet att se Armeniens landsbygd och vackra kyrkor, nagot som Armenien ar kant for. Jag har svart att uttala mig om det politiska laget eftersom jag ar observator men efter valet pa sondag kommer ett officiellt uttalanade fran OSCE och da kan jag kommentera situationen mer.

Snart ska vi ata middag och sen ar det direkt i sang eftersom vi ska upp klockan 05 imorgon.

Har haft mojlighet att lasa svenska nyheter pa internet och om det ar korrekt sa ar detta dagens dummaste citat...jag blir bara sa trott pa dessa forlegade och alderdomliga asikter!

Vi älskar tjejer men gubbarna tycker att det är rätt skönt att slippa åla sig, flirta, dona och greja. Det blir mer avslappnat. Och tjejerna vill väl inte ha med nån kille på syjuntan? Vi håller på traditionerna, sager Carl Gustav Mann, klubbdirektor pa Royal Bachelors Club till Aftonbladet.

onsdag 9 maj 2007

Armenien dag 2

Jag ar nu i Armenien, ett land som fortfarande ar mycket fattigt men som har en kraftig tillvaxt och pa senare ar har fattigdomen minskat betydligt.

Jag ar tacksam att vi kom fram efter en bisarr flygresa dar personalen pa planet till Jerevan kedjerokte hela resan och sprayade toalettspray (mycket bra i narheten av tandare) for att minska doften. Efter ett tag markte andra att det var ok att roka och bakre delen av planet dar vi satt forvandlades snabbt till ett rokrum!

Jag aker bland annat med Fredrick Federley som har haft en minst sagt hektisk tid med alla journalister som ringer och vill fraga honom om hans uttalande i Plaza Kvinna. Jag kanner inte direkt igen bilden av Fredrick som en partydrogande glamourstureplans brat som vissa beskriver honom som....

Hur som, snart borjar konferensen som pagar i tva dagar innan vi ska ut pa overvakning. Tills dess ska jag fortsatta att lasa pa om detta facinerande land och forhoppningsvis kan jag beratta mer nar jag kommer hem

Over and out

måndag 7 maj 2007

Om ni inte har fått nog av Persson

Erik Fichtelius bok Aldrig ensam, alltid ensam säljs för 49 spänn idag på Bokus

Bara ett par timmar kvar

Dragon och Armenien

Dragons den - mitt favoritprogram som jag skrivit om tidigare sänder nu klockan 19 på måndagar, TV8. Tidningen Entreprenör sponsrar vilket är helt rätt!

Nu ska jag fortsätta att läsa på om Armenien dit jag åker på onsdag. På lördag har de parlamentsval och jag ska observera valprocessen. Datevig, en god vän till mig har en mamma som kommer från Armenien så det är oerhört spännande att få besöka landet som jag hört så mycket om.

Valprocesserna i Armenien har mött kritik sedan tidigare och politiker och oppositionella har mördats så jag hoppas innerligt att valproceduren sköts korrekt och demokratiskt.

Bärby

Idag har jag besökt Bärby ungdomshem utanför Uppsala. Jag hade blivit inbjuden av Julie som arbetar som psykolog med ungdomar som har blivit dömda för sexualbrott.

Bärby ungdomshem består av en samling hus i en vacker och fridfull miljö. Det är svårt att föreställa sig att det bor våldtäktsmän i de idylliska röda stugorna, men det gör det. På Bärby bor också andra unga förbrytare som inte behöver ha begått sexualbrott. När jag gick förbi dem och hejade eller tog dem i hand hade jag svårt att tänka mig att de unga killarna, som verkade vara som vilka unga killar som helst, hade begått så allvarliga brott.

Jag tillbringade nästan hela dagen där och fick så många berättelser med mig om vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det är helt klart att det finns en ansvarsproblematik mellan stat, kommun och socialtjänst. Ofta handlar det om resurser men när det kommer till att behandla unga sexualförbrytare får det inte handla om pengar. Det måste få kosta vad det kosta vill. Det är inte sällan kommunerna som drar in behandlingsplatser eller bestämmer att behandling ska avbrytas. Det är olyckligt eftersom det är avgörande att de dömda får genomgå hela behandlingen för annars riskerar de att begå fler och ofta grövre brott senare i livet. Ett annat problem är den korta strafftiden. Pojkarna hinner inte genomgå eller ens knappt påbörja behandling innan de släpps fria - ofta helt utan eftervård.

Det är också pojkarna som bestämmer om de vill berätta vad de dömts för eller inte. Därför väljer en hel del att inte berätta vad de dömts för till sina nya flickvänner som kommer och hälsar på. Jag undrar hur tjejerna skulle reagera om de visste...

Jag blev så arg och förtvivlad över mycket jag fick höra. Ta till exempel killen som inte var färdigbehandlad och som psykologerna bedömde hade en hög risk att begå nya övergrepp mot små barn, något han också var dömd för. Vad hände? Jo, socialtjänstchefen gick emot personalen på Bärby och avbröt behandlingen...och placerade honom hos en barnfamilj. Hur kan en människa placera en kille som begått övergrepp mot barn hos en barnfamilj? Barnfamiljen blev inte informerad om vad han var dömd för, bara att han var dömd. Det är inte klokt. Personalen på Bärby varnade för riskerna och vädjade att han inte skulle släppas fri men socialtjänstchefen nonchalerade beslutet. Om något händer är det på hans eller hennes samvete. Det fanns många många fler berättelser men det finns säkert tillfälle att återkomma om det.

Jag ska försöka få Beatrice Ask att besöka Bärby tillsammans med mig. Det är viktigt att hon blir informerad om vad som händer när vissa kommuner väljer att inte betala, eller när socialtjänsten inte fungerar.

Tills dess kommer jag också att fortsätta hålla kontakten med Julie och de andra. I höst ska vi arrangera nya seminarier och målet är att samla ett punktprogram för minskade våldtäkter i samhället. Avgörande är iallafall att de unga som döms får behandling så det måste bli vårt första mål.

fredag 4 maj 2007

Wii vilken födelsedagspresent!


Hurra vilken fredagkväll det blev! Jag fyller år i nästa vecka men då är jag i Armenien på valövervakning. Därför tyckte min man att jag skulle öppna min present redan ikväll.


Vilken lycka! Han hade fått tag på Nintendo Wii vilket är helt otroligt eftersom spelet varit helt omöjligt att hitta i affärerna.
Spelet är grymt kul. Efter att ha spelat tennis, golf och bowling kan jag konstatera att det är ett riktigt träningspass för man rör verkligen på sig.


Företagsbesök

Idag har jag träffat tre olika företagare. Jag började dagen med att träffa Patricia från företaget Lärarförmedlarna. Hon är en driven, karismatisk och engagerad företagare och vi diskuterade bland annat behovet av att få in fler förebilder i skolan som är entreprenörer och företagare.

Därefter var det besök på Fanérkompaniet som grundades redan 1929 och idag arbetar med att exportera och sälja olika träslag och sen for vi vidare till teknikföretaget Tacton. Två olika företag inom helt olika branscher men de beskrev ändå liknande problembilder. En förändrad arbetsrätt var ett tydligt budskap från båda företag men också sänkta arbetsgivaravgifter och avskaffande av immaterialrätt på mjukvara. Tacton anställer nu akademiker med utländsk bakgrund eftersom de förstår värdet av kompetens och att det inte spelar någon roll var man är född. Bra så!

torsdag 3 maj 2007

Beyoncé


Håll i hatten! Nu bär det av till konsert med Anna och Moa. Vi var på Destiny för ett år sedan och nu är det dags igen för lite Beyoncé.
Shake that thing!

TV4 Morgon

Imorse debatterade jag mot Patrik Björk (s) som också sitter i arbetsmarknadsutskottet. Anledningen är att Britt-Marie från Falköping som arbetar 75% har fått indragen a-kassa från förmedlingen eftersom hon inte söker ett heltidsarbete utanför Falköping.

Bakgrunden är också att regeringen tar bort den begränsningsregel som innebär att en sökande de 100 första dagarna kan begränsa sitt arbetssökande yrkesmässigt och geografiskt.

Det bör nämnas att Britt-Marie har en nioårig dotter och regeringen har i sin proposition från mars skrivit in att varje arbetsförmedlare ska göra individuella bedömningar som ska ta hänsyn till personliga förhållanden. Förändringarna kommer inte att innebära att familjer rycks upp och tvingas flytta hundratals mil. Men, det är inte orimligt alls att Britt-Marie söker arbete i Skövde (20 minuter med kollektivtrafik) eller Jönköping (45 min med tåg). Det var också detta som arbetsförmedlingen menade.

A-kassa är ingen rättighet för förlorad inkomst. Däremot har Britt-Marie möjlighet att få ut a-kassa om hon samtidigt söker arbete även utanför Falköping. Ambitionen måste ju vara att hon får ett heltidsarbete.

Innan 2001 fanns det ingen begränsningsregel och inte hörde vi talas om att arbetslösa tvingades massflytta över hela Sverige. Nej, det är ren skrämselpropaganda.

För Britt-Marie som varit arbetslös länge hade det inte spelat någon roll vilken regering som hade suttit vid makten. Hon hade ändå behövs söka sig utanför Falköping om hon vill stämpla 25% eftersom hon har varit arbetslös så länge.

Jag tycker att arbetsförmedlingen har agerat helt rätt i Britt-Maries fall när de menar att hon aktivt måste fortsätta att söka ett heltidsjobb i Falköping och dess närområde. Det är också AMS som bett regeringen att ta bort begränsningsregeln eftersom det möjliggör för till exempel undersköterskor i Stockholm att arbeta i Enköping.

Men, trivs hon med sitt arbete i Falköping och inte önskar pendla så kan hon inte begära ersättning eftersom hon inte söker heltidsarbete. Hennes ersättningsdagar skulle räcka i över fem år och det är inte rimligt att betala a-kassa så länge om det inte sker en motprestation som att söka arbete.

Jag är ändå glad att Britt-Marie har fått arbete och önskar verkligen att hon snart får ett heltidsjobb.

onsdag 2 maj 2007

Deklarationskampanj

Nu ska jag kampanja vid skattekontoret. Det har vi gjort i alla år och fortsätter såklart även i regeringsställning.

Tjänar du 16 000 i månaden får du 600 kronor mer att leva på i månaden med jobbskatteavdraget. Det ska jag passa på att berätta för dem som lämnar in sina deklarationer.

Tidningen Arbetaren

Idag har jag intervjuats av tidningen Arbetaren. Det mesta kretsade kring vilka effekter som hushållsnära tjänster kommer att skapa och jag är övertygad om att kvinnor med låg- och medelhöga inkomster kommer att använda sig av hushållsnära tjänster. Det kommer att kosta cirka 140 kronor i timmen och det är mindre än kostnaden av två biobiljetter. Men, det är upp till var och en hur de vill använda sina pengar. Tyvärr var journalisten inte lika övertygad men vi får se hur det blir. Intervjun publiceras någon gång i nästa vecka.

Krönika

Följande krönika har publicerats på politikerbloggen


Anna König Jerlmyr: “Det Wanja säger är faktiskt helt sjukt”

“Ekonomiskt ska det inte skilja sig så mycket mellan att arbeta och inte arbeta. Man vill ha ett jobb, man vill vara del i arbetsgemenskap. Det är det som är arbetets belöning, att man är en del av arbetsgemenskapen”


Ovanstående ord kommer från LO-bossen Wanja Lundby-Wedin när hon nyligen debatterade arbetsmarknadspolitik med vår moderata partisekreterare Per Schlingmann. Läs igenom texten noga. Det hon säger är faktiskt helt sjukt. Den viktigaste skillnaden mellan dem som har ett jobb och dem som står utanför ska vara den kollegiala aspekten. Jag är chockad.


Det är klart att ett arbete betyder så mycket mer än lönen. Men, jag undrar om Wanjas medlemmar, de som varje dag går till jobbet, arbetar hårt och betalar in sin skatt till samhället håller med om att de inte ska tjäna på att arbeta?
Inför nästa val kanske LO tillsammans med socialdemokraterna lägger fram ett förslag om ett kraftigt ökat tak i a-kassan samtidigt som de sänker lönerna för dem i offentlig sektor? För de ekonomiska skillnaderna skulle ju bort, det var ju det hon sa. Jag har ett förslag. Wanja kan ju börja med att sänka sin egen lön på 1 078 800 kronor om året. Eller hon kanske menar hon att hon vill införa en 80 % ersättning i a-kassan för alla, även för dem som tjänar över en miljon?


Jag vet inte hur många gånger i debatten som Wanja valde argumentet ”tvingas ta ett jobb”. Ack ja, visst är det fruktansvärt att det nu ställs krav på att människor som har möjlighet att arbeta också ska göra det. LO och oppositionen försöker framställa det som att arbetslösa blir erbjudna skitjobb med slavlöner. Faktum är att de 84 000 lediga platser som anmäldes till AMS under mars månad är arbeten som IT-konsulter, byggarbetare och sjuksköterskor. Men i Wanjas retorik finns det inget utrymme för dessa jobb därför att hon fantiserar om slavjobb som inte finns.


Välkommen till verkligheten Wanja! Under den förra regeringen ökade klyftorna mellan rika och fattiga. Det saknades ambitioner att få fler i arbete och var femte person arbetade inte alls eller arbetade mindre än vad han eller hon ville. Så såg det ut i verklighetens sosse-Sverige.
Kraven som omfattar a-kassan har skärpts, så är det. Men, ingen ska lämnas utanför och det vi har som allra viktigaste uppgift under den här mandatperioden är ju att få fler arbetslösa i arbete. Alliansen vann valet mycket tack vare jobbpolitiken. Vi var tydliga med vårt löfte till väljarna, att det ska löna sig att arbeta och att vi ska få fler människor i arbete. Nu gör vi det vi lovar. Men, Wanja vill tvärtemot regeringen inte alls uppmuntra människor att arbeta.
Det känns tryggt. Not!

ANNA KÖNIG JERLMYR (m)Riksdagsledamot, ledamot i arbetsmarknadsutskottet