onsdag 2 maj 2007

Krönika

Följande krönika har publicerats på politikerbloggen


Anna König Jerlmyr: “Det Wanja säger är faktiskt helt sjukt”

“Ekonomiskt ska det inte skilja sig så mycket mellan att arbeta och inte arbeta. Man vill ha ett jobb, man vill vara del i arbetsgemenskap. Det är det som är arbetets belöning, att man är en del av arbetsgemenskapen”


Ovanstående ord kommer från LO-bossen Wanja Lundby-Wedin när hon nyligen debatterade arbetsmarknadspolitik med vår moderata partisekreterare Per Schlingmann. Läs igenom texten noga. Det hon säger är faktiskt helt sjukt. Den viktigaste skillnaden mellan dem som har ett jobb och dem som står utanför ska vara den kollegiala aspekten. Jag är chockad.


Det är klart att ett arbete betyder så mycket mer än lönen. Men, jag undrar om Wanjas medlemmar, de som varje dag går till jobbet, arbetar hårt och betalar in sin skatt till samhället håller med om att de inte ska tjäna på att arbeta?
Inför nästa val kanske LO tillsammans med socialdemokraterna lägger fram ett förslag om ett kraftigt ökat tak i a-kassan samtidigt som de sänker lönerna för dem i offentlig sektor? För de ekonomiska skillnaderna skulle ju bort, det var ju det hon sa. Jag har ett förslag. Wanja kan ju börja med att sänka sin egen lön på 1 078 800 kronor om året. Eller hon kanske menar hon att hon vill införa en 80 % ersättning i a-kassan för alla, även för dem som tjänar över en miljon?


Jag vet inte hur många gånger i debatten som Wanja valde argumentet ”tvingas ta ett jobb”. Ack ja, visst är det fruktansvärt att det nu ställs krav på att människor som har möjlighet att arbeta också ska göra det. LO och oppositionen försöker framställa det som att arbetslösa blir erbjudna skitjobb med slavlöner. Faktum är att de 84 000 lediga platser som anmäldes till AMS under mars månad är arbeten som IT-konsulter, byggarbetare och sjuksköterskor. Men i Wanjas retorik finns det inget utrymme för dessa jobb därför att hon fantiserar om slavjobb som inte finns.


Välkommen till verkligheten Wanja! Under den förra regeringen ökade klyftorna mellan rika och fattiga. Det saknades ambitioner att få fler i arbete och var femte person arbetade inte alls eller arbetade mindre än vad han eller hon ville. Så såg det ut i verklighetens sosse-Sverige.
Kraven som omfattar a-kassan har skärpts, så är det. Men, ingen ska lämnas utanför och det vi har som allra viktigaste uppgift under den här mandatperioden är ju att få fler arbetslösa i arbete. Alliansen vann valet mycket tack vare jobbpolitiken. Vi var tydliga med vårt löfte till väljarna, att det ska löna sig att arbeta och att vi ska få fler människor i arbete. Nu gör vi det vi lovar. Men, Wanja vill tvärtemot regeringen inte alls uppmuntra människor att arbeta.
Det känns tryggt. Not!

ANNA KÖNIG JERLMYR (m)Riksdagsledamot, ledamot i arbetsmarknadsutskottet

2 kommentarer:

David C. Bernvi sa...

Bra skrivet!

Anna König Jerlmyr sa...

Tusen tack, superschysst att du tar dig tid att höra av dig. Det glädjer mig innerligt.

Hilsen
Anna