torsdag 3 maj 2007

TV4 Morgon

Imorse debatterade jag mot Patrik Björk (s) som också sitter i arbetsmarknadsutskottet. Anledningen är att Britt-Marie från Falköping som arbetar 75% har fått indragen a-kassa från förmedlingen eftersom hon inte söker ett heltidsarbete utanför Falköping.

Bakgrunden är också att regeringen tar bort den begränsningsregel som innebär att en sökande de 100 första dagarna kan begränsa sitt arbetssökande yrkesmässigt och geografiskt.

Det bör nämnas att Britt-Marie har en nioårig dotter och regeringen har i sin proposition från mars skrivit in att varje arbetsförmedlare ska göra individuella bedömningar som ska ta hänsyn till personliga förhållanden. Förändringarna kommer inte att innebära att familjer rycks upp och tvingas flytta hundratals mil. Men, det är inte orimligt alls att Britt-Marie söker arbete i Skövde (20 minuter med kollektivtrafik) eller Jönköping (45 min med tåg). Det var också detta som arbetsförmedlingen menade.

A-kassa är ingen rättighet för förlorad inkomst. Däremot har Britt-Marie möjlighet att få ut a-kassa om hon samtidigt söker arbete även utanför Falköping. Ambitionen måste ju vara att hon får ett heltidsarbete.

Innan 2001 fanns det ingen begränsningsregel och inte hörde vi talas om att arbetslösa tvingades massflytta över hela Sverige. Nej, det är ren skrämselpropaganda.

För Britt-Marie som varit arbetslös länge hade det inte spelat någon roll vilken regering som hade suttit vid makten. Hon hade ändå behövs söka sig utanför Falköping om hon vill stämpla 25% eftersom hon har varit arbetslös så länge.

Jag tycker att arbetsförmedlingen har agerat helt rätt i Britt-Maries fall när de menar att hon aktivt måste fortsätta att söka ett heltidsjobb i Falköping och dess närområde. Det är också AMS som bett regeringen att ta bort begränsningsregeln eftersom det möjliggör för till exempel undersköterskor i Stockholm att arbeta i Enköping.

Men, trivs hon med sitt arbete i Falköping och inte önskar pendla så kan hon inte begära ersättning eftersom hon inte söker heltidsarbete. Hennes ersättningsdagar skulle räcka i över fem år och det är inte rimligt att betala a-kassa så länge om det inte sker en motprestation som att söka arbete.

Jag är ändå glad att Britt-Marie har fått arbete och önskar verkligen att hon snart får ett heltidsjobb.

1 kommentar:

annaism sa...

Hej Anna, vad bra du var och bra skrivit!!! Kram Anna