fredag 28 december 2007

Att vara tacksam

För mig har julen varit en välbehövlig vila men jag tänker på dem som har drabbats av sorg, på människorna i Pakistan som nu riskerar att tappa hoppet för en demokratisk process, eller på Erik U:son Dahlströms anhöriga och vänner som drabbades av hans bortgång. Jag var bekant med honom och kommer att minnas honom som en mycket insatt, nyfiken, engagerad och duktig journalist.

Jag känner också andra som drabbats av sorg nu under julen och det är väl den värsta av tider egentligen eftersom julen är så förknippad med att umgås med nära och kära och avsaknaden av dem blir aldrig så påtaglig som under julen.

Därför bör vi också påminnas att vara tacksamma för dem vi har i vår närhet och visa att vi tycker om dem. Man vet aldrig hur länge de finns här på jorden.

söndag 23 december 2007

God Jul!

Avslutade riksdagsarbetet med att lyssna på debatten om gasledningen där miljöministern glänste i debatten. Det är märkligt hur oppositionen försöker att driva att riksdagen ska ta ställning till gasledningen innan miljökonsekvensbeskrivningen är genomförd. Det är som att votera om en fråga och SEN tillsätta en utredning om hur beslutet skulle ha fattats. Per Bylund från miljöpartiet var rätt rolig när han läste julrim. Det är så man ser till att bli citerad från debatter.

Nu är iallafall alla klappar inhandlade och jag är hos familjen nu och ska snart äta julbord. Jag kommer inte att blogga lika intensivt under julen eftersom jag har insett att det är Astrid Lindgren filmer som nu visas på vår TV och inte nyheterna, vad gör man inte för barnen!

Jag vill önska er alla en mycket trevlig jul. Jag återkommer efter dopparedagen!

Men, först ett avslutande rim från min sida:

Alf Svensson är arg på regeringens strävan
Att fixa jobb, verkar ge honom bävan
Han bör under julen sig ta en lur
Så att han inte fortsätter att vara så sur

För Alliansen ger oss en tusenlapp mer
Varje månad pengarna slantas ner
För att sen inte tala om jobben som skapas i massor
och som sänker avgifterna till våra a-kassor

Nu skänker vi Fredrik och alla som styr
som strävar vårt bästa med tuffa bestyr
En god jul vi tillängna dem
Med julefrid och lugn i deras hem

torsdag 20 december 2007

Företagandet har tydligen blivit ålderdomligt

Mitt Wordprogram är ofta mycket underhållande med rättstavningen, om vilket jag bloggat tidigare.

Idag tycker den inte om ordet Företag utan då kommer en ruta upp där det står att ordet kan betraktas som för ålderdomlig för vanlig text. Skumt!

Gubbigheten 2007

Det luktar unket om Riddarhuset. Dags att vädra ut den konservativa sunkigheten som hittills har hindrat kvinnor från att bli representerade. Ordföranden och andra ledande företrädare talar om dammluckor som öppnas och som kan leda till oanade konsekvenser.

Det är så uppenbart att de är rädda för kvinnorna och att om kvinnlig representation tillåts kommer det att bli så uppenbart att de är minst lika, om inte mer, kompetenta och smarta. Så de agerar nog från vanlig klassisk överlevnadsinstinkt jag kan tänka mig.

Riddarhuset med adeln tillhör en svunnen tid där familjer gifte sig mellan varandra för att föra det adliga blodet vidare. Nu när kronprinsessan antagligen kommer att gifta sig med en man av folket känns adeln och hemliga manliga sällskap mer passé än någonsin tidigare. Själv kramade jag Björn Hamilton, riksdagsledamot (m) som lämnade Riddarhuset i protest mot att inga kvinnor tillåts. Det är manligt!

Volontär

Idag gör jag min insats för polisen och volonterar under eftermiddag/kväll i Farsta. Det blir kallt men jag är förberedd med varma kläder.

När temperaturen är hög uti kroppen

Ann-Charlotte på Expressen skriver fyndigt idag om avsaknaden av politiska julkort. Själv skickade jag förra året privat men fick inga tillbaka så i år gör jag som alla andra och skickar elektroniska kort (känner ni också av en viss bitterhet här?)

Till riksdagen har jag däremot fått en hel drös med kort från bland andra Sven Otto Littorin, statsministern, borgarråden i Stockholm och en hel del militärer som uppenbarligen är bra på det där med julkort, anledningen är att jag är suppleant i Försvarsutskottet. Jag har däremot inte fått något julkort från LO, Metall eller AMS.

Har roat mig under förmiddagen med att titta på debatten i kammaren där vänsterpartiet vill lägga ner Konjunkturinstitutet. Inte klokt! Bara för att de gör bedömningar att för höga krav i avtalsförhandlingarna ger lägre sysselsättning och lönenivåer på sikt och att regeringens politik bidrar till fler nya jobb så menar de på fullt allvar att de är en kampanjmaskin för regeringen. Istället handlar det om sund ekonomisk analys som många skulle skriva under på. Stefan Atterfall från Kd var mycket bra när han poängterade att "det är som att vänsterpartiet vill slänga termometern bara för att de tycker att den visar fel temperatur"

onsdag 19 december 2007

Onsdag

I´m back! Hann aldrig komma åt en dator igår. Efter att haft ett par härligt sköna dagar i London var jag tillbaka runt midnatt i måndags. I går var det i gång direkt med arbete då jag träffade en grupp från KRIS. Jag uppmanade dem att bli aktiva i moderaterna och ställa upp till nästa riksdagsval och kommunval och de lovade att höra av sig till mig för de var intresserade av att gå vårt traineeprogram. Alla nya krafter som vill förändra samhället till att bli mer frihetligt är välkomna!

Senare under dagen fick jag också möjlighet att träffa en skolklass och berätta vad jag gör i riksdagen, de hade ambitiöst sammanställt ett stort antal frågor som jag försökte svara på. Jag hann inte genom alla så resten får de per mail. Mitt anförande resulterade i att jag idag blev inbjuden till att tala för hela gymnasieskolan, 350 elever, om retorik och konsten att framföra ett budskap.

Annars är det brått, har tusen saker att hinna göra jobbmässigt innan jag går på julledighet men så är det för alla. På min lista idag finns allt i från att försöka svara på mail som har legat länge till att byta datautrustning och boka in möten under våren. Vi hade också sista mötet med utskottet, nästa gång vi ses är den 24 januari. Det innebär inte att vi inte arbetar men för många handlar det om att kunna få besöka lokala företag på bygden.

Nu måste jag springa vidare!

torsdag 13 december 2007

London

Imorgon försvinner jag iväg för julfirande i London. Det känns som att jag verkligen behöver det på alla sätt och vis.

Eftersom min mobil inte funkar att blogga med just nu återkommer jag på tisdag med en rapport.

Tills dess, hoppas att ni får en mysig helg och att ni finner lite julefrid mitt i all stress.

Claes i en snöboll

Var nyss ute och mötte upp Claes de Fair på Resumé/TV8 som jag känner sen gammalt. Anledningen var att han skulle få en present av mig och inte vilken present som helst utan en snöglob, ni vet en sådan där glob som det finns glitter/snö i och när man vänder upp och ner på den så singlar det vackert över en figur eller i det här fallet ett foto. Det var nämligen en fotosnöglob som man själv kunde sätta in ett foto i.

Jag var egentligen inte alls ute efter en sån när jag slötittade efter julklappar på Urban Outfitters i söndags, men så när jag passerade en hylla med snöglobar hajade jag till och var tvungen att gå tillbaka en gång till. I en av snögloberna satt ett foto, perfekt utskuret, av Claes! Döm om min förvåning! ingen annan glob hade ett sådant foto så det var givet att jag skulle köpa den. Som tur var var det jag som köpte den och att jag visste om att det var Claes på bilden.

När jag entusiastiskt berättade för expediten att jag kände mannen på bilden såg hon på mig som att jag var störd, vilket är förståeligt. Men idag bekräftade Claes att det verkligen ÄR han, och vi båda skrattade gott och förstår ingenting hur hans foto hamnade där. Men roligt var det iallafall...och synnerligen skumt.

Moderater i luften

Mottagandet hos moderata kvinnor igår var överväldigande. Det kom så många att vi var tvungna att byta till en större lokal. Jag blev rörd av alla som kom fram efteråt och gav uppmuntran. Det gör det värt att vara politiskt engagerad! Jag blev också glad över att se alla driva kvinnor som kan bli våra nästa kandidater 2010 till riksdag, kommun och landsting. Det bådar gott för framtiden!

Idag har jag annars haft utskottsmöte, voterat och blivit intervjuad av Göran Pettersson som driver podcasting tillsammans med sin politiska sekreterare Jacob. Jag var grymt impad över deras lilla "studio" som de har satt upp och vi hade ett spännande samtal i 25 minuter. Göran och Jacob har hittat ett föredömligt sätt att använda de nya medierna på och jag tror att vi kommer att se fler ledamöter använda sig av podcasting framöver.

onsdag 12 december 2007

mer glögg

Och så blir det att hålla anförande för moderatkvinnorna ikväll på deras årliga glögg. Det kommer många och jag har ännu inte haft tid att förbereda mig men de vill bland annat att jag ska tala om mig själv så det blir inga problem! Jag ska öva Al Gore poser framför spegeln innan
:-)
Mitt studiebesök med Riskkapitalföreningen uppmärksammades på detta trevliga sätt

Rekord igen!

Regeringens politik fortsätter att visa sig vara den bästa för att få ner utanförskapet och få människor i arbete.

Andelen arbetslösa vid Arbetsförmedlingen relaterat till arbetskraften (Enligt SCB:s tidigare definition.) är nu nere i 3,1 procent

Även nystartsjobben är fortsatt framgångsrika:

* I november var det nästan 13000 personer som hade ett nystartsjobb.

* 13,3% av nystartsjobben går till funktionshindrade - vilket är en grupp som generellt står långt från arbetsmarknaden.

* 30% av nystartsjobben går till utrikes födda - vilket är en annan grupp som generellt står långt från arbetsmarknaden.

Halleluja moment!

I morse hade jag möjlighet att få lyssna till Al Gore i riksdagen. Jag och Sofia Arkelsten var nästan först på plats och fick de bästa platserna längst fram av dem som inte var reserverade. Al Gore strålade, han var så bra att jag flera gånger fick gåshud på armarna. Vilken talare, vilken politiker! Gore liknande jorden som ett barn som har feber och att vi måste lyssna till experterna som talar om vikten av att minska koldioxidutsläppen. Han varnade också för att polariserna som nu smälter lagrar lika mycket koldioxid som nu finns i luften och att temperaturen riskerar att höjas dramatiskt om detta frigörs.

Al Gore sägs vara betydligt bättre nu än när han var aktiv politiker och jag tror att det ligger i att han nu kan vara mer frispråkig och också engagera sig i de frågor han brinner för. Oavsett vad man anser om hans film så har han bidragit till att lyfta upp miljöfrågorna på agendan. Han har en förmåga att få gehör hos världens ledare och med tanke på hans karisma, patos och engagemang är jag övetygad om att han om någon kommer att få med sig världens länder för en bättre miljö för alla.

Tisdag i backspegeln

Har dåligt samvete för att jag inte hann blogga igår, men jag hade inte en sportslig! Igår höll jag igång från 06.45 då jag var i radiohuset till 20.30 då jag kom hem från riksdagen. Jag hann bland annat med att säga i radion att jag vill låna Petra Nordlunds nobelklänning eftersom den var bland de vackraste jag sett och skulle passa perfekt till mitt 30 års kalas nästa år. Jag hann också med att kommentera nobelmiddagen som porrig när jag syftade på ungtupp med tuppkorv:-)

Efter radion var det möte fram till lunch med min expertgrupp kring handlingsplanen mot våldtäkter där vi gick igenom utkastet. Vi ska ses en sista tredje gång och också skicka ut planen på remiss till ett antal experter som ännu inte varit delaktiga i arbetet. Jag är övertygad om att planen kommer att väcka stort intresse då den innehåller nya grepp och inte bara krav på samtycke.

Därefter blev det igår till att springa och köpa mat då jag och min kollega Oskar Öholm ansvarade för vår tisdagsträff med riksdagsgruppen. Hela eftermiddagen gick åt till att koka makaroner och rulla korv och steka köttbullar men det blev lyckat till slut. Hann hem för att äta rester för att sen somna vid 21.30 tiden i soffan. Så kan alltså en dag se ut. Jag grämer mig för att jag under gårdagen inte hann med att få ut nyheten om min skriftliga fråga till Borg eftersom medierna nu rapporterar om de illavarslande konsekvenserna av gränsen på 250 anställda för skattelättnader i tjänstesektorn.

måndag 10 december 2007

Bullbak och surgran

Helgen har varit enormt produktiv från min sida. Eftersom jag har förmånen att fira jul två gånger, en gång i London med min brittiska släkt och en gång i Sverige så infinner sig jul redan nästa helg. Det innebar att helgen fick gå till att shoppa julklappar. Designtorget har varit favoritbutiken på julklappsfronten i år där många klappar inhandlades.

Därefter var det middag med risgrynsgröt och vörtbröd i lördags då jag och några vänner också spelade Stockholmsspelet som faktiskt var riktigt kul! I går var det fortsatt julhandlande men jag hann också med att baka lussebullar och köpa samt klä granen.

På tal om gran så handlade vi den på Brunnsvikens trädgårdar vid Ulriksdal (eftersom vi är så tidigt ute så hittade jag inte granar i stan) och blev där utsatta för falsk marknadsföring. På en skylt utanför stod det "Kungsgranar, nu 350 kr (annars 450) lördag-söndag" Kanon, tänkte vi och inhandlade en praktfull gran. När vi sen skulle betala visade det sig att det var bara vissa, som tydligen skulle ha en liten svart lapp på sig, som kostade 350. Surt, särskilt eftersom alla var lika stora....det är som teknikbutikerna rear ut varor i sina annonser och när man kommer dit så finns det inga diskmaskiner för 999 kvar, typ. Brunnsvikens trädgårdar tappade iallafall två kunder i går.

Riskkapital

Idag har jag tillbringat hela dagen med Riskkapitalföreningen och haft förmånen att träffa ett antal riskkapitalbolag och affärsänglar. Bland annat träffade jag Johan Hernmarck på Provider, som arbetar med miljöteknikbolag.

Fördelen med riskkapitalbolag är att de tillför både pengar och kunskap till företag som vill starta upp, växa eller säljas. Vi behöver mer av riskkapital i Sverige, det finns pengar men vi behöver bli bättre på att hitta incitament för företag och personer med kapital att investera i sk. early stage företag för idag är det förknippat med allt för stora risker. I länder som USA och England går staten in med riskkapital i den första fasen, därefter kan privata riskkapitalister och affärsänglar gå in. Jag är helt övertygad om att det skulle ge bättre avkastning av statliga medel än de medel som vi idag förmedlar till statliga verk. För resultatet från USA och England är att staten går plus på att stödja småföretagare med riskkapital.

Under dagen diskuterade vi en rad olika idéer kring hur vi kan underlätta för att öka riskkapitaltillgången för små- och medelstora företag. En uppenbar sak att göra något åt är den svenska regeln kring att utländska riskkapitalbolag ska skatta i Sverige, något som har bidragit till att samtliga riskkapitalbolag numera startas och förläggs i Danmark, inte Sverige. De större bolag som finns i Sverige idag har sina huvudkontor på skatteparadisöar.

Visste ni förövrigt att enbart två procent av riskkapitalet går till kvinnliga entreprenörer och 98% går till manliga? Det har inte att göra med att manliga entreprenörer har lättare att få gehör hos riskkapitalisterna, det har att göra med att kvinnliga entreprenörer är betydligt sämre på att söka riskkapital hos bolag. Där finns det mycket att göra!

fredag 7 december 2007

Idol och politik - funkar det?

Nej, bio får det bli på söndag. Ikväll ska jag ladda upp med idolfinal.

Tycker att Amanda ska vinna. Marie Picasso har en fantastiskt röst, men jag vill likna Amanda vid Amy Winehouse och Marie vid Lill-babs, jag tror nämligen att det är lättare att få ut Amanda ut i världen.

Jag funderar på hur det hade sett ut om vi hade haft motsvarande audition fast för politiker. Säg att man skulle efterlysa unga som under två minuter får hålla en politisk apell. Och i juryn skulle typ följande sitta:

Marita Ulvskog, politikens motsvarighet till Kishti kanske:-)
Göran Hägglund, han har så skön humor tycker jag
Solveig Tärnström, hon får vara den goda som säger snälla saker

Undra hur många unga som skulle söka? :-)

Fredag

Imorse var det stopp på röda linjen, men jag hann precis i tid för att tala för den grupp av norska politiker som är här på besök. Jag berättade bland annat om att kvinnor driver företag i mindre utsträckning, att vi har mindre besparingar, arbetar mer oavlönat hemma och har mindre sparkapital på banken jämfört med män och att detta leder till att vi måste arbeta mer.

När jag berättade om hushållsnära tjänster gick gruppen verkligen i gång och jag blev inbjuden till att tala på deras årskongress (tror jag att det var) till våren för att berätta om varför hushållsnära tjänster gynnar jämställdheten samt om vår regerings satsningar på området. Det är viktigt att berätta både vad som hände inom näring - med kvinnligt företagande, och inom jämställdhetsdepartementet - med handlingsplanen mot mäns våld mot kvinnor. För även om dessa frågor är splittrade på olika departement behövs det en samlad bild. Det försöker jag jobba för, just nu finns det tex. två olika broschyrer vilket inte är helt lyckat. Jag skulle vilja se en samlad som heter "Regeringens jämställdhetssatsningar".

Idag ska jag annars ska jag träffa Stockholms småföretagscentrum igen samt komplettera handlingsplanen mot våldtäkter med de inskickade synpunkterna. Det behövs enbart ett eller högst två möten till innan jag tror att vi är redo att presentera planen.

Ikväll blir det bio, jag vill se American Gangster. SF har börjat ta betalt för reservationer på sin hemsida vilket jag upptäckte av en slump eftersom det står rätt finstilt i informationen.

torsdag 6 december 2007

Nobelprisande

Jag fick precis en inbjudan till att lyssna på årets mottagare av Nobels fredspris, den före detta amerikanska vicepresidenten Al Gore och FN:s klimatpanel IPCC, representerad av dess ordförande Rajendra K. Pachauri som kommer att tala här i riksdagen nästa vecka.

Kan man inte ta riksdagspolitikerna till nobelfesten får man ta nobelpristagarna till riksdagen!

Värderingar

Övningen hemma hos Cecilia igår var riktigt intressant. Vi var ca 20 tjejer som i en värderingsövning fick till uppgift att lista vilka värderingar som vi anser är mest betydelsefulla i val av äktenskap/partnerskap. Även om långt i från alla var politiskt aktiva var vi en rätt homogen grupp som inte värderade egenskapen att vilja tjäna pengar eller gilla djur så mycket utan snarare var det viktigt att vara humoristisk, generös och jämställd. Jag satte ambitiös etta på min lista men delade annars helt gruppens värderingar.

Ella Bohlin var också med och hennes söta bebis Vincent, han är bara åtta månader men ack så go han var.

EU

På utskottet idag behandlades ett ärende om arbetstagares medverkan vid gränsöverskridande fusioner, det handlar om arbetstagares möjlighet att få inflytande över styrelsesammansättning vid tex. uppköp. Därefter berörde vi snabbt ett antal frågor som väntas komma upp inom EU, bland annat frågan om en gemensam vision för EU.

Personligen har jag sett ett flertal sådana dokument genom åren och är frågande till om det överhuvudtaget är möjligt att enas kring en gemensam vision? Det blir däremot allt mer uppenbart att arbetsmarknadsutskottet får ansvar över EU-frågorna, helt i linje med strategin att lyfta in EU frågorna i utskottsarbetet. Jag tycker på ett sätt att det är bra eftersom vi som arbetar med frågorna dagligen har möjlighet att påverka innan en fråga lyfts på rådsmöten osv.

Nu blir det till att sammanfatta året som gått, ska berätta om det i kväll på föreningsglögg.

onsdag 5 december 2007

Plenifritt

I USA har de också plenifria dagar och veckor:-)

Det borde finnas en varningstext på filmen som säger "Don´t do this at home!"

Ho ho ho

Nu jag rimma om att baka
liten moderat kan smaka
inte en person i sig
utan en romkula, hej!

:-)


moderat.se kan ni läsa smarriga recept och göra Fredriks julquiz!

Efterfest

Moderater i riksdagen är synnerligen städade, måste jag säga. Det var mer middag än fest, men det var fint ordnat och jag klarade mig från att pardansa. Ingen utomhusaktivitet förutom glöggdrickande blev det heller (vilket jag är tacksam för).

Jag kom till jobbet tidigt och har betat av en del mail, idag blir det arbetslunch på australiensiska ambassaden, möte med kommunalaktiva i Stockholms län och förberedelse inför att tala för norska parlamentariker imorgon.

Ikväll träffar jag mitt tjejnätverk och dricker glögg, vi får många vuxenpoäng då vi också ska göra "värderingsövningar"

Återkommer om det händer något spännande

tisdag 4 december 2007

Julparty

Ikväll är det fest, två gånger om året samlas den moderata riksdagsgruppen till fest och idag går julfesten av stapeln.

Vi ska ha varma kläder på oss så jag ska hem och byta om. Hoppas att det inte blir någon friluftsaktivitet, har aldrig varit mycket för det. Om jag fick vara ett djur skulle jag vara en björn som går i idé under vinterhalvåret. Men nu kan jag inte bli det av naturliga skäl så då får en dunjacka duga.

Bemanning och A-kassa

Det är roligt att så många har hört av sig inom företagarvärlden och gett uppmuntran för min medverkan i Rapport i lördags. Arbetet med att förändra lagen fortsätter och det är inte bara deltidsanställda som drabbas utan också visstidsanställda i bemanningsföretag som inte får rätt till a-kassa i perioder av arbetslöshet.

Bland annat intervjuades en lärare från företaget Lärarförmedlarna som berättade om hur han drabbas av lagen. Patricia, som är en av ägarna, bloggar på www.lararformedlarna.blogspot.com
och har också där beskrivit de olyckliga konsekvenserna av lagen.

Sen vinklade Rapport det som att jag kritiserade regeringen och inte lagen, men sånt får man alltid räkna med. Men det var socialdemokraterna som skapade lagen än gång i tiden och därför finns det egentligen ingen anledning att försvara den. Arbetet fortsätter, det ska löna sig att arbeta - också för dem i bemanningsbranschen.

Klumpigt och Kvinnligt företagande

En av mina stora svagheter är att jag är en väldigt klumpig person. Det tar sig bland annat utryck i att jag ofta gör illa tån på möbelben och spiller kaffe. Idag har jag spillt kaffe på en känd politikers soffa, det blir så pinsamt men jag var engagerad i ett samtal, glömde att kaffekoppen var i min hand och lyckades således med konststycket att spilla ut kaffet i soffan. Usch!

Men det var egentligen inte det jag skulle skriva utan jag ville berätta om seminariet idag som fortsatte om kvinnligt företagande. De kvinnliga professorerna från Harvard var mycket intressanta att tala med och i USA har de också betydligt mer forskning om kvinnors företagande som visar att det faktiskt finns skillnader. Bland annat kan det handla om att kvinnor kan vara mer utbildade, men sakna ledarskapserfarenhet från näringslivet som bidrar till att det kan bli lättare att skapa tillväxt i en uppstartsfas. Vi är också sämre på att söka riskkapital hos banker utan vill gärna vända oss till familj och vänner. Problemet är att en av de grundläggande reglerna för business är att skapa långsiktigt goda finansiella kontakter och därför är det viktigt att redan från början etablera relationer med banker. Kvinnor tenderar också att uppge interna faktorer som motivation, som att utveckla sig själva eller styra mer över sin egen tid. Dessa interna faktorer är tillväxthämmande jämfört med tex. männen som oftare drivs av externa motivationsfaktorer som efterfrågan på marknader osv.

Ett konkret tips de ville skicka med var att Sverige behöver mer forskning på kvinnligt företagande. Det insåg jag också när jag såg deras presentationer eftersom vi saknar tillgänglig fakta och således underlag för närmare analys.

"Bring the data out and turn it in to headlines in the media" var deras budskap. Dvs, vi måste skapa relevans kring fakta och forskning om kvinnligt företagande och använda det i vår opinionsbildning. Först då kan vi se fler kvinnliga företagare. I USA är det 48% av företagen som ägs av kvinnor, i Sverige är det 25%.

måndag 3 december 2007

Kvinnligt företagande

Snart blir det att sticka iväg till ett halvdagsseminarium om kvinnligt företagande som också pågår under morgondagen. Jag ska få lära mig mer om allt i från finansieringsfrågor med affärsänglar till att det kommer forskare från tex. Harvard som kommer att berätta om hur man på bästa sätt kan skapa förutsättningar för kvinnliga tillväxtföretag.

Det kanske är så att det inte finns så stora skillnader mellan manligt och kvinnligt företagande, det ska jag ta reda på. Det jag märker när jag är ute och talar med alla dem som arbetar med företagarfrågor är att kvinnor verkar vara mer försiktiga när det kommer till entreprenörskap. Oftast handlar det om en större oro för ekonomi och att låna pengar. Det verkar också vara vanligare med att kvinnor samarbetar i större grupper, kluster, för att söka stöd och samverkan mellan varandra. Men som sagt, det ska bli mycket intressant att delta på ESBRI - Institutet för entreprenörskaps- och småföretagarforskning.

SNS

Imorse var det då dags att diskutera det virtuella samhället. Jag som nästan aldrig är sen hade i god tid tagit mig till Jacobsgatan 18. Men jag hittade ingen ingång och samma tid som seminariet började, 08.00, letade jag förtvivlat efter en dörr som det stod SNS på. Det visade sig sen att det var Jakosbergsgatan 18 så det blev till att springa dit. Men en kvart senare var jag där och kunde delta i tid på diskussionen.

Boken som är skriven av framtidsforskaren Bengt Wahlström kan jag rekommendera varmt för alla som är intresserade av hur sociala nätverk som Facebook, hur open source lösningar påverkar företag och hur virtuella världar som Second Life påverkar kultur osv. Jag hann med att reflektera lite över hur politiken nu anpassar sig till det virtuella. Tex. spådde jag att vi kommer att förlägga mycket av presskonferenser i Second Life, att vi har interna provval på nätet, att det kommer att ske en partiledarutfrågning i samarbete med tex. TV4 och You Tube och att mycket av personvalskampanjerna och partikampanjerna kommer att förläggas på nätet. Jag varnade också för de sk. medborgarjournalisterna som kommer att dyka upp allt mer och som i praktiken består av partibetalda bloggare som bara har till uppgift att leta smuts och skandaler. Detta förekommer redan idag.

Olle Wästberg på Svenska Institutet berättade om deras satsningar på bland annat Second Life och hur de nu planerar svenskundervisning och att man kan beställa kokböcker med svensk mat på Svenska ambassaden i Second Life. Jag har tyvärr ingen Avatar än (Second Life karaktär) men Olle Wästberg berättade att han först hade skapat en lång, smärt yngling med rufsigt blont hår, men att hans anställda nu sett till att hans Avatar blev något förändrad:-) Oavsett så blir jag stolt över att Sverige nu ligger i framkant av tekniken, även i det virtuella samhället.

SACO

Debatten i går på SACO Studentråd blev riktigt lyckad då vi fick till en bra stämning trots att våra åsikter skiljde sig åt. Men det fanns en bred enighet kring att Högskoleverket bör få i uppdrag att utvärdera studieinsatser nationellt och att det behövs mer information för studenterna, gärna via en databas som studera.nu, för att göra mer medvetna val. Jag försökte också lägga fokus kring vikten av anställningsbarhet och att vi behöver mer av företagssamarbete vid högre studier. Idag har tex. Södertörns högskola en verksamhet med fadderföretag, men enbart vid entreprenörskapsprogrammet. Fadderföretag skulle egentligen kunna finnas med i samtliga utbildningar, inte minst inom kultur där 80% av studenterna fortfarande är arbetslösa 1, 5 år efter examen.

Extra roligt var det att Eva nu får fortsätta att styra rodret, jag hyllar henne ofta men hon är faktiskt en av dem bästa politiska påverkare som finns för oss som är intresserade av högre studier, arbetsmarknad och entreprenörskap.