fredag 30 november 2007

SACO

På söndag deltar jag på SACO studentråds stämma där jag ska debattera om glappet mellan arbetsliv och studieliv med andra riksdagsledamöter. SACO Studentråd har varit mycket framgångsrika och konsekventa med sin opinionsbildning, vilket också gör att de får stort gehör bland oss beslutsfattare.

På måndag tidig morgon deltar jag på ett spännande SNS seminarium om det virtuella samhället med bland annat Olle Wästberg. Det är väldigt många anmälda så jag ska försöka att leverera spännande, kreativa och visionära idéer när det rör det virtuella samhällets betydelse för företag, kultur, politik och handel. Boken kan beställas på SNS.

Skattesänkningar i tjänstesektorer

Regeringens förslag om sänkta arbetsgivaravgifter inom tjänstesektorn är ett lovvärt initiativ. Men! stora delar av de branscher som berörs av skattelättnaderna varnar nu för att konkurrensen riskerar att snedvridas mellan stora och mindre företag. Bakgrunden är finansministerns besked om att företag med fler än 250 anställda skall undantas från skattelättnaderna.

Dels riskerar de nya reglerna att skapa inlåsningseffekter i form av att företag strax under 250 anställda troligtvis väljer att undvika nyanställningar, något som skulle motverka ambitionen att få fler i arbete. Samtidigt kan det också innebära att restaurangföretag som drivs i franchiseform som Mc Donalsrestauranger får skattelättnader, medan konkurrenter som hamburgerkedjan Max undantas samma lättnader.

Förslaget behöver ses över en gång till eftersom det här snarare kommer att bli till de godas fiende.

Nyföretagarcentrum

På eftermiddagen har jag idag besökt Nyföretagarcentrum i Stockholm och Anna som driver verksamheten. Verksamheten bygger på rådgivning och stöd med att ta fram affärsplaner och gå från idé till startat företag.

6000 personliga rådgivningar sker varje år och 1500 företag har under förra året startats varav 60% startades av kvinnor. Nyföretagarcentrum har enbart sex anställda så resultatet är imponerande!

Verksamheten bedrivs utan vinstintresse med insatser från näringsliv, organisationer och myndigheter. 83% överlever efter tre år, att jämföra med rikssnittet där drygt hälften överlever.

Här gör de saker rätt! Nu har de fått en del medel från näringsdepartementets satsning på kvinnor men jag hoppas att departementet ser till resultat av tillsatta medel och inte bara tittar på hur mycket varje suddgummi har kostat. För jag är övertygad om att Nyföretagarcentrum är best practise på området och att de kommer att leverera bäst resultat.

Nyföretagarcentrum kan göra mer men det fattas pengar, framförallt från näringslivet. Därför hoppas de få fler sponsorer som kan bidra till att forma framtidens entreprenörer. Jag ska göra vad jag kan för att uppmärksamma deras verksamhet.

torsdag 29 november 2007

Allt och ingenting

Seminariet igår genererade bland annat i en bra artikel i DN samt ett riktigt bra TT-klipp om Sven Otto.

Annars har dagen gått till ingenting, har egentligen knappt fått någonting gjort och inser att det är dags att börja sätta i gång och pricka av att göra-listan.

Har två böcker att hinna läsa också, dels boken Gärningsmannen är en kvinna, av Suzanne Kordon och Anna Wetterqvist. Boken diskuterar huruvida kvinnlig brottslighet är något helt annat än manlig brottslighet, eller om det bara handlar om att det är svårt att acceptera att kvinnor faktiskt kan begå brott.

Andra boken är Guide till det virtuella samhället, av framtidsforskaren Bengt Wahlström (SNS förlag). I boken intervjuas bland annat jag:-) och på måndag ska jag diskutera det virtuella samhällets betydelse för politik, näringsliv, kultur m.m. med bland annat Olle Wästberg på Svenska Institutet.

onsdag 28 november 2007

Seminariet om nästa steg på förmedlingsmarknaden

Äntligen kan jag pusta ut. Jag och min briljanta medarbetare Åsa har jobbat väldigt hårt inför seminariet om nästa steg på Sveriges förmedlingsmarknad och idag fick vi utdelning då fler än 80 personer valde att besöka seminariet här på riksdagen.

Sven Otto Littorin medverkade tillsammans med företrädare från Jusek, SACO, Bemanningsföretagen m.fl och den duktiga Angeli Sjöström från processrum ledde diskussionerna.

Jag hoppas givetvis att denna fråga lever vidare om hur vi kan skapa en fungerande förmedlingsmarknad med många aktörer. Ser fram mot att gå hem lite tidigare i dag efter voteringen 16, ska också lyxa till det genom att köpa hem lite spansk färdiglagad tapas.

tisdag 27 november 2007

Jobbgaranti för unga

Idag rapporterar Ekot om den jobbgaranti som träder i kraft på måndag.

Jobbgarantin är en viktig åtgärd för ungdomar som ska ersätta kommunala ungdomsprogram och ungdomsgarantin. Jobbgarantin omfattar ungdomar mellan 16-24 år som skriver in sig vid arbetsförmedlingen och som innebär att man efter tre månaders inskrivning får ett ökat stöd i arbetssökandet genom ett aktivt matchningsarbete.

Ungdomar som är i behov av studie- och yrkesvägledning bör även kunna få det under den inledande perioden i jobbgarantin. Får man trots detta inget arbete kan jobbgarantin även erbjuda förstärkta insatser som praktik eller vidareutbildning. Målet med är att tidigt hjälpa och stödja de ungdomar som riskerar att drabbas av arbetslöshet redan efter gymnasietiden genom en personlig mentor som ger stöd och följer upp arbetssökandet.

Sedan Alliansen kom till makten har Sverige fått en politik som förstärker en stark tillväxt och som lett till att ungdomsarbetslösheten minskar snabbare i Sverige än något annat EU-land. Medan den förra regeringens politik gick ut på att placera människor i olika former av bidragsberoende och gömma arbetslösa ungdomar i kolumner, vill vi istället ge människor möjligheten att få riktiga jobb och makten att styra över sina liv.

måndag 26 november 2007

Spännande samtal är att vänta

LO:s styrelse tackar ja till Svenskt Näringslivs inbjudan till samtal med LO och PTK. Det finns en samsyn kring att lagstiftarna ska hålla sig borta från arbetsmarknaden. Förhoppningsvis kan parterna inspireras av Danmark där samarbetet och samsynen är stor kring frågor som rör arbetsliv och arbetsmarknad.

Urban Bäckström sa under seminariet i förra veckan att han trodde att det här var sista chansen för parterna att mötas. Jag hoppas därför innerligt att samtalen blir konstruktiva.

Drömmen är starkare hos dem som rör på sig

Forskning från ALI visar att en tredjedel av alla fast anställda i Sverige är inlåsta på arbetsmarknaden vilket betyder att de sitter fast på ett arbete som de inte trivs med, men vågar eller kan av någon anledning inte bryta upp.

Samtidigt är drömmen om drömjobbet starkare hos dem som vill byta jobb. Det visar en undersökning som tjänstepensionsföretaget Alecta har gjort. Hela 53% av dem som tänker byta jobb inom ett år tror att de någon gång kommer att få drömjobbet, jämfört med 39% i hela gruppen.

Nu när det är så goda tider på arbetsmarknaden är rörligheten stor, ungefär var fjärde person har bytt jobb i år, vilket är ett tecken på att rörligheten fungerar väl. Men samtidigt är det viktigt att rörligheten ökar även under sämre tider och därför är diskussionen om flexicurity så viktig. Rörlighet handlar om att kunna gå från deltid till heltid, från arbetslöshet till arbete och från ett arbete till ett annat. Tryggheten finns med om den som rör på sig vet att det finns nya jobb att få.

Men en sak är säker, inlåsning gynnar varken de som har ett arbete eller företagen de arbetar på.

fredag 23 november 2007

City

Läs gärna City idag där jag skriver om varför den köpfria dagen bör bojkottas och varför jag ska shoppa riktigt mycket imorgon för att protestera. I City på sidan 6 kan ni också läsa mina kommentarer kring våltäktsfrågan.

Annars skall dagen gå till att skicka ut det första utkastet till handlingsplanen mot våldtäkter till de berörda, jag ska också hinna med att göra en del praktiskt inför vårt riksdagsseminarium nästa vecka där 77 personer hittills är anmälda.

Ser fram mot en helg med vänner med bland annat brunsch och bröllopsfest.

torsdag 22 november 2007

Nyamko

I går fick jag möjlighet att samtala mer med Nyamko Sabuni under en middag där arbetsmarknadsutskottet var inbjudna. Vi talade om handlingsplanen mot mäns våld mot kvinnor men också om den utredning som kommer inom integrationsområdet till våren.

Hann hem för att se andra halvlek av fotobollen, kul att se ett helt annat lag jämfört med spanienmatchen. Synd för England att de inte tog sig vidare, men lite svensk skadeglädje för Svennis skull känner jag allt.

Snart ska jag intervjuas av polisen inför mitt volontärskap. Ett sista test innan jag kan ge mig ut i Stockholmsnatten och arbeta.

onsdag 21 november 2007

Nya moderaterna i nya Café

Avslutade gårdagen med årsmöte med Sällskapet Politik och näringsliv i går kväll. Hann med att träffa Gabriel Sundkvist, entreprenören bakom Änglabröd som jag skrivit om tidigare men också Johan från Silentium. Fick möjlighet att byta ett par ord med Nyföretagarcentrum som förra året bidrog till att 1500 nya företag startades i Stockholm varav 60% startades av kvinnor. Jag kommer att besöka dem för att se vilket framgångsrecept som döljer sig bakom satsningen.

Idag landade tidningsmagasinet Café på mitt bord. Inser att det inte är samma tidning som tidigare. Istället för en halvnaken blondin på framsidan är det en beigeklädd Fredrik Reinfeldt! Intervjun är personlig, går på djupet och där statsministern får möjlighet att lägga ut texten.

Men tidningen innehåller också mer livsstilsinspirerade artiklar om mode, design, karriär osv. (även om de manliga modellerna som visar kostymer helt enkelt måste posera som att det ägde rum ett slagsmål och som slutar med blogutgjutelse)

Min teori är att naket och avklätt är ute, iallafall för stunden. Dem som fördedrog "gamla" Café kanske numera läser Veckorevyn istället?

tisdag 20 november 2007

Globaliseringsrådet

Idag deltog jag på Globaliseringsrådets seminarium om globaliseringens effekter på svensk och dansk arbetsmarknad. Det var många tunga namn i panelen, bland annat Urban Bäckström och Stefan Lövdén, Metall och deras båda motsvarigheter från Danmark.

Helt klart är att Sverige har mycket att lära från dansk arbetsmarknad, inte minst att flexicurity för dem innebär att parterna tar ett mycket stort ansvar över arbetsmarknadspolitiken. Betydligt mer än i Sverige.

Bäckström analyserade läget så att det nu är sista chansen för parterna att komma överens, annars är alternativet lagstiftning. Han var skeptisk till om de verkligen kommer att kunna enas, men det under seminariet möttes ändå Lövdén och Bäckström och enades kring att samtalen måste fortsätta. Vi kan kanske vara på väg mot ett Saltsjöbadsavtal 2.0. ? Ingen av dem ville iallafall se lagstiftare inne och peta i tex. lönebildningen.

En annan intressant information var att globaliseringen nu möts av stor entusiasm av Danmark. Bakgrund? Jo, studier har visat att de danska företag som skapar flest arbetstillfällen utomlands via outsourcing också skapar flest arbetstillfällen i Danmark. Det är alltså inte så att outsourcing och offshoring bidrar till att kinesiska eller indiska arbetare "tar" danskarnas jobb, som vissa fackliga organisationerna annars brukar hävda.

Spam

Får fortsätta att tömma inkorgen på tiotals spam varje morgon. Men nyligen har jag börjat få in en massa ryskt spam. Kan det ha att göra med att jag sitter i Vitrysslandsföreningen?

SVT

Är det bara jag som mår illa varje gång SVT kör sina sk. reklamfilmer för Fri Television. Sovjetinspirerade snuttar försöker framhäva hur bra SVT är jämfört med sina konkurrenter eftersom SVT är fina nog att inte använda barnreklam.

Sen är det mer allvarligt att SVT nog bryter mot regeringens beslut om anslagsvillkor för SVT för 2007

I det avtalet lyder punkt 2:
"Medlen skall användas för företagets kärnverksamhet, dvs att producera och sända TV-program till allmänheten."

Sen kommer Hamilton och klagar över fler resurser, men till propagandareklam går det bra! Jag undrar hur mycket filmerna egentligen kostat?

Förresten, nu när jag ändå är irriterad kan jag också kommentera nya Aktuellt. Det är löjligt att de nu slänger slipsarna, de är inte mer avslappnade för det. Förresten är det snyggt med slips och ger en seriös inramning till ett seriöst nyhetsprogram.

On the radio

Gick upp 05.45 för att tala nyheter i Radio Metropol. Fick möjlighet att säga hohoho (med tomteliknande röst) och jag fick också fram att traditionella granar är finare än kungsgranar.

Samtidigt fick jag och Maryam till en rätt bra debatt om arbetsmarknadspolitiken. Det är roligt att vara med i radio!

måndag 19 november 2007

Ring P1

I morse ringde en man och ville inledningsvis ge reflektioner på varför fokus oftast ligger på mödrarnas oro över sina barn. I det här fallet rörde det unga som åker på utlandstjänstgöring.

Han menade att i ett jämställt samhälle bör också männens oro tas på allvar och att han som ensamstående far ofta ansett sig förbisedd av allt tal om ensamstående mödrar (ok, han kan ha en viss poäng)

Det kan ha att göra med tidig morgon, men av någon anledning lyckades han komma in på ett resonemang som var minst sagt bissart. Hans slutsats i detta var att kvinnorna måste ge upp sina privilegier. Vilka då?, frågade programledaren. Jo, svarade han...kvinnliga politiker och andra kvinnor har en tendens att visa sina bröst och eftersom kvinnor är sexobjekt måste de sluta att visa urringning.

Det här måste vara en av tidernas mest märkliga analyser av hur jämställdhet kan uppnås mellan män och kvinnor.

Gaseller och tillbakablick

Hann med och gratta Emma Henriksson också i lördags på hennes 30-års kalas. Emma sitter i riksdagen för kristdemokraterna och är en av de lovande unga som finns inom Alliansen. Grattis Emma!

Annars ska jag hinna med att besöka Dagens Industris Gasellprisutdelning i Stockholm idag där bland annat min granne får pris, han äger flera resebolag och är en sann entreprenör.

Ikväll talar jag för moderat lokalförening om arbetsmarknadspolitik. Den senaste tiden har mycket av min tid gått till att vara ute och tala och jag märker av att det finns ett stort intresse kring vår jobbpolitik.

Akademikerförmedling

Inser att jag inte bloggat på ett par dagar men jag har haft ledigt även från bloggande. I fredags var jag och besökte Akademikerförmedlingen i Göteborg. Jag är glad över att se att de har lyckats. Förmedlingen är ett samarbete mellan bland annat Jusek, Naturvetarförbundet, Salus Ansvar och Manpower m.fl

Bakgrunden till att de startade var missnöjet med arbetsförmedlingens service till akademiker och istället satsar de nu själva på att förmedla jobb till arbetslösa men också till dem som vill byta jobb. Akademikerförmedlingen finns i Malmö, Linköping och Göteborg, Luleå och Umeå och kommer också att startas upp i Stockholm i januari.

Av den estimerade årskvoten hade 80% redan anmält sig efter tre månader (sommarmånader dessutom) så det finns ingen tvekan om att efterfrågan är stor.

För de fackliga förbunden är detta ett sätt att ge medlemsnytta till sina medlemmar och för Manpower och Salus Ansvar finns det givetvis affärsmöjligheter. Men, den stora vinsten är för de akademiker som idag sitter på sina jobb och som vill vidare eller för dem som idag går arbetslösa. I denna satsning finns en bred enighet att det är bra med rörlighet, eftersom man vet att mycket av dagens stora sjukskrivningstal har att göra med missnöje på arbetsplatsen.

Jag hoppas att Akademikerförmedlingen i framtiden också kan ta del av de statliga medlen från AMS för att förmedla till exempel långtidsarbetslösa akademiker. Vi jobbar på det!

torsdag 15 november 2007

Öppna moderater

Ikväll besöker jag Öppna Moderater och diskuterar Könstillhörighetsutredningen. Jag har motionerat i frågan och ser fram mot en givande diskussion. Den här veckan handlar det om frågor som är rätt olika måste jag säga.

Imorgon tar jag 06-tåget till Göteborg och besöker Akademikersatsningen av SACO, Manpower och Jusek bland annat.

Expressen

Var nyss på Expressens egna lokalkanal och diskuterade hot mot politiker med Sten Nordin. Vi framhöll vikten av att fortsätta stå upp för yttrandefrihet och demokrati, trots hot om våld.

Men regeringen presenterar också idag en handlingsplan mot våld mot kvinnor där bland annat en stalkingutredning finns med som ska säkra skydd mot trakasserade män och kvinnor.

Hantverksakademin

Förutom ett mycket givande besök på Hanverksföreningen igår där vi studerade deras yrkesutbildning lärde jag mig en hel del nytt.

Vet ni till exempel vad en gördelmakare skapar?

Inte underkläder som man skulle kunna tro utan allt som inte är glas i kristallkronor.

De har lärlingsutbildning på försök där eleverna är ute fyra dagar i veckan ute på företagen. Sverige står inför en enorm brist på hantverkare de kommande åren och vid årskiftet bedömdes behovet under en tioårsperiod ligga på 100 000 fler nya hantverkare. Nu tar regeringen på allvar tag i detta genom att introducera en lärlingsutbildning nästa höst på gymnasieskolorna. Men tills dess finns det verksamhet som fungerar, som Hantverksföreningens gymnasium.

Silentium

På förmiddagen har jag besökt företaget Silentium igen. Idag träffade jag en av deras kunder och i detta möte föddes en hel del dynamiska diskussioner, bland annat om branschens utveckling men också om telefonins och teknikens utveckling.

Helt klart är att vi står inför stora förändringar inom telekommarknaden, från att nästan alla köpte fast telefoni för ett par år sedan så har mobil och IP-telefoni tagit över.

Jag och Johan från Silentium insåg också att vi på var sitt håll funderat över liknande idéer och det ska vi se till att samarbeta om. Men jag blir bara mer övertygad om att callcenterbranchen kommer att betyda mycket för svensk sysselsättning men också för dem i glesbygd och nedläggningsorter. Samtalen fortsätter och nästa besök blir i Boden då vi tillsammans ska besöka Silentiums kontor.

onsdag 14 november 2007

Företag

Har inte hunnit blogga idag och ska snart iväg igen. Började dagen med att delta i Företagarförbundets politikerpanel med anledning av den undersökning de släppt idag om småföretagares villkor. 96% av alla svenska företag består av företag med färre än 9 anställda vilket gör denna grupp oerhört betydelsefull för svensk ekonomi.

I panelen medverkade också statsekreterare Jöran Hägglund (c) och Tomas Östros (s).

Upp i ottan alltså, sen var det genomgång av jämställdhetspolitiken med departementet för att därefter träffa kompetenta Angeli Sjöström från Processrum som kommer att leda diskussionerna på det förmedlingsseminarium jag arrangerar i slutet av november.

Nu ska jag till Blåsut i Johanneshov för att träffa företagare inom yrkesutbildning. Dagen är långt i från över.

Hinner inte reflektera mer över företagandets villkor men läs gärna rapporten

tisdag 13 november 2007

Danska valet

Det är glädjande att konstatera att Venstre och Konservative Folkeparti vunnit stora framgångar i det danska valet. Det visar att en stark arbetsmarknadspolitik med tre procents arbetslöshet skapar tilltro till den drivna politiken. Det ger också hopp för Alliansen som nu ger tex. en polis 1200 kronor mer efter skatt och ökade a-kassekostnader osv. att leva på och som driver en politik där vi nu inom arbetsmarknadsområdet har rekordlåg arbetslöshet.

I december reser jag till Köpenhamn och det känns skönt att jag kan förvänta mig frihetliga vindar när jag anländer till Nyhavn.

Julklappar

Och så var det årets julklapp. Handelns utredningsinstitut tycker att vi ska ge bort en GPS. Men jag har några andra förslag:

1. Utsläppsrätter, ok att syrran lär stirra surt på dig hela kvällen men vad fasiken, tänk hur mycket koldioxid som måste gå åt för att producera julskinkan

2. Spel. Det är roligt om det är något som hela familjen kan göra efter julklappsutdelningen. En lyxvariant är Nintendo Wee men om själv ska jag nog inhandla Rubriks kub till familjen som vi kan knepa och knåpa med.

3. En karaokemaskin, något jag själv önskar mig i julklapp. Kan förgylla eller förstöra familjens samkväm beroende på vem som tar ton, men efter några julsnaps kan det nog bli rätt kul.

Arla morgon

Idag var jag på radio Metropol och diskuterade nyheter. Det var oerhört roligt och jag kände mig rätt pigg trots att kom hem 23 i går och gick upp halv sex i morse. Jag fick också möjlighet att stoltsera med att jag är en fena på att byta bildäck:-)

Snart har vi utskott och sen ska jag försöka att läsa på en rapport inför en företagarpanel som jag sitter i under morgondagen. Centrum för rättvisa firar också jubileum, så det ska jag hinna förbi, samt att vi har sedvanlig riksdagsgrupp.

Ambitionen just nu är att hålla mig vaken....

måndag 12 november 2007

DI Weekend

Jag gillar DI Weekends glassiga omslag och spännande artiklar. I helgens nummer var det en rolig artikel om hur andra länder ser på oss svenskar. Fransmännen ser oss som ouppfostrade medan finnarna tycker att vi är lite mesiga. När det rör amerikanarna så publicerade ansedda Wall Street Journal i våras en lång artikel om den svenska välfärden och att människor faktiskt kunde få betalt av staten när de var sjukskrivna för elallergi.

Elallergi - vad är det?, frågade de sig

Rundresor

I lördags talade jag om arbetsmarknad och ledarskap på politisk kurs i Skåne. Jag tog tåget så sammantaget befann jag mig ca nio timmar på tåg. Men för mig var en söndag hemma värd mycket. Skåne visade att de har många duktiga kommande unga politiker.

Jag kan också passa på att varna för taxibolaget Taxi Lund som jag reste med. En två kilometers sträcka från tågstationen till Scandic Grand kostade 211 kronor. När jag ifrågasatte priset skrattade taxichauffören åt mig och sa något om dyra bensinkostnader. Jag gjorde klart för honom att jag blivit lurad men eftersom jag hade bråttom hann jag inte bråka vidare. Men som sagt, varning för det oseriösa taxibolaget!

Idag reser jag till Örebro och talar om jämställdhetspolitik på Medborgarskolans utbildning. Jag ska givetvis börja mitt anförande med "Kära örebroare"!

fredag 9 november 2007

Avsmakning

Idag träffar jag företaget Strömma Turism & Sjöfart och VD Jan Larsén. Strömma är ett
framgångsrikt och växande företag inom besöknäringen. Det andra besöket sker på företaget Resursteamet som är ett vårdföretag som är ledande inom rehabilitering för personer som förvärvat en hjärnskada.

Innan dess ska jag printa ut mina presentationer om arbetsmarknadspolitik och ledarskap som jag håller på en kurs i skåne i helgen. Hade jag inte bott i Stockholm hade jag nog bott i Skåne, det är svindlande vackert där.

Efter företagsbesöken så tillbringar jag kvällen med mina tidigare kollegor i förbundsstyrelsen i MUF. Jag hade förmånen att sitta både med Tove Lifvendahl och Christofer Fjellner och det var fyra oerhört givande år som jag aldrig skulle vilja vara utan. Ikväll träffas Toves gäng och det märks att vi har blivit äldre, vi ska tillsammans laga mat. Det finns i detta gäng många högt uppsatta politiker inom kommun och riksdag och höga politiska tjänstemän, men så var vi också ett oerhört bra team:-)

Men ikväll ska jag ska koncentrera mig på det jag är bäst på, avsmakning.

torsdag 8 november 2007

Rapport & Rekord

Idag har jag och Eva från Saco Studentråd suttit hela förmiddagen och spånat idéer kring en rapport som vi ska publicera. Den kommer att bli bra, visionär men också praktisk.

Klockan 18.00 ska jag vara i Farsta igen men innan dess har jag en del att skriva.

Vill ni veta något roligt? Jo, just nu är det rekordhög sysselsättning bland unga. Ökningen under tredje kvartalet är på 8,8 procent jämfört med motsvarande period 2006.

Det är den starkaste ökningen som uppmätts sedan mätningarna började 1963. I Stockholms län var det för första gången fler än en miljon sysselsatta (under tredje kvartalet, 1 007 500 personer)

Andelen fast anställda ungdomar har ökat mer än de med tidsbegränsad anställning. Ungdomsarbetslösheten minskar nu snabbare i Sverige än något annat EU-land och tacka regeringen för det!

onsdag 7 november 2007

Ringparty

Tur att jag är gift. Annars vet jag en som skulle ha varit nervös.-)

Idag ska jag på sk. Ringparty. Förr var det Tupperware men idag kan det vara alla möjliga olika saker som säljs i någons hem och där det bjuds på lite mat och dryck.

Vi får se om jag dyker upp med bling bling på riksdagen här imorgon hehe

Jag noterar

att Thomas Bodström dels är lagstiftare och tycker att det är viktigt att upprätthålla lag och ordning. Men när Stockholms stads tillståndsenhet efter tre varning upplever att det varit för mycket fylla på Tomas Brolins krog, då griper Bodström in och försvarar Brolin som hans advokat. Undra om Bodström sitter bekvämt när han nu vilar på dubbla stolar?

Trafikuppgiftsutredningen

Telefonbolag och internet-operatörer måste i framtiden spara uppgifter om vem som ringer eller e-postar till en annan person i ett års tid. Det förslaget har den statliga trafik-uppgiftsutredningen lagt idag.

Anledningen sägs vara att bekämpa terrorbrott. Men polisen skall enligt utredningsförslaget kunna gå in och begära utdrag om tex. misstänkta brottslingar närmar sig värdetransporter.

Uppgifterna ska kunna sparas upp till ett år efteråt och det rör sig inte om vad det står i tex. ett mail utan enbart mellan vilka en kommunikation har skett.

Det här innebär enorma mängder material. Jag blir bara mer skeptisk ju mer jag läser av utredningens förslag.

Filmen du bara måste se!!!

Jag hade egentligen kunnat varit med hur mycket som helst den här veckan i medierna om jag ville ha talat om skattefusk, men jag vill inte medverka till det som nu pågår - försöket att sätta samman moderaterna med skattefusk.

Ni skulle bara veta hur många gånger jag fått frågan om det här är ett moderat problem från journalister. Men detta finns i hela samhället, var tredje person har uppgett att de någon gång anlitat svart arbetskraft. Givetvis är det allvarligt det som hänt och bör kritiseras men!...

kampanjmaskineriet på Sveavägen 68 försöker nu att koppla samman regeringsoduglighet med det som hänt. Det är givetvis en mycket effektiv och smart strategi men det får vi inte gå på. I riksdagen just nu finns det iallafall en socialdemokratisk ledamot som nu granskas för att inte ha kunnat redovisa kvitton på 150 000 när organisationens kort har dragits. Glöm inte heller Mats Hult eller Gudrun Schyman. Men, mest av allt blir jag arg när jag hör Mona Sahlin nu kritisera regeringen. Det är tame sjutton fantastiskt att hon vågar.

Se den här filmen och sprid den till alla. Tala om dubbelmoral!

tisdag 6 november 2007

Körkort

Nu ska det bli av! I maj nästa år fyller jag 30 och innan dess ska jag försöka att få det gjort. Annars kommer jag ju aldrig att kunna köra min Sting Ray från 72 (alltså jag har ingen sådan bil men planen är att skaffa en)

Inser att intensivkurs är det enda realtistiska så nu har jag spanat in Falkenbergs körskola. Jag återkommer om hur det går.

Ingvar

Tidigare statsminister Ingvar Carlsson finns med i vår interna telefonbok på intranätet. Det står "Partikanslianställd" under hans namn. Tyvärr står det inget telefonnummer.

Ökade pensioner

Det ska kännas bra att bli äldre. Även efter 65.

När det går bra för Sverige och fler får jobb leder det också till högre pensioner.
För en pensionär med 12 000 kronor i månaden ökar pensionen före skatt med cirka 330 kronor i månaden nästa år. Det följer av att inkomstindex ökar.

Ett villkor för att pensionerna även i framtiden ska räknas upp snabbare är att regeringens jobbpolitik blir fortsatt framgångsrik. I det nya pensionssystemet finns nämligen en koppling mellan sysselsättningsutvecklingen och pensionernas storlek

Gustav II Adolf

Idag finns det möjlighet att äta jättegoda bakelser så se till att köpa hem lite Gustav Adolf bakelser hem efter jobbet!

Annars har jag idag blivit intervjuad av Caroline om bloggar och politik. 20 % av riksdagsledamöterna bloggar, vilket ändå måste anses som en rätt hög siffra.

Det är plenifri vecka, dvs. mötesfri. Det innebär inte att det är mindre att göra men det ger lite andrum att faktiskt kunna leverera det man lovat.

Jag beklagar att restaurang Grill brann ner och hoppas att Melker bygger upp den igen. Jag hann aldrig dit, ringde en gång och frågade om det fanns bord samma kväll men det var bara att inse att det krävdes bokning veckor i förväg.

måndag 5 november 2007

Jobzone

Idag har jag träffat företaget Jobzone i Solna som bland annat arbetar med rekryteringar. Vi diskuterade givetvis problemen kring a-kassa och bemanningsföretag men också hur de får in cv från arbetslösa som uppenbarligen inte vill ha jobbet. Så här kan det stå "Hej jag heter Peter Karlsson, jag har ingen erfarenhet som skulle passa ert företag men min arbetsförmedling vill att jag ska söka det här jobbet". Det är inte klokt! Förhoppningsvis kommer en tydligare matchning att innebära att det blir fler motiverade ansökningar.

Dagen har annars bara rullat på i full fart. Kvällen ägnar jag till att träffa kvinnliga företagare och jag har också talat med Mats som driver cateringverksamhet. Han är med i Aktuellt i kväll där han bland annat ska tala om behovet av att se över momsen för cateringföretag.

Problemet är att när en person beställer catering för mat så är det 12 % moms, men vill personen även ha serveringspersonal så belastas inte bara personalkostnaden med 25% utan också maten. Så självfallet blir det då vanligt att folk beställer mat via cateringföretag och så anlitar de svart serveringspersonal. Detta har jag motionerat om och jag hoppas att man lyssnar till dessa uppenbara krångligheter.

söndag 4 november 2007

Snake City

Efter att ha bekantat mig med ortens befolkning har jag förstått att Orminge kallas för Snake City:-)

Jag är stolt att se alla unga förmågor som går utbildningen Unga Moderater. Det kommer att komma många begåvade ledare från denna grupp, och de kommer att finnas både inom näringsliv och politik.

En tjej jag skulle vilja ha med i politiken är Amanda från idol. Coolare tjej får man leta efter och jag önskar att politiken kunde ha mer av sådana stjärnor. Men om hon inte går vidare får jag försöka att värva henne till MUF istället.

Imorgon fortsätter den politiska verksamheten med besök på företag. Trots de senaste tidens skriverier får inte arbetet stanna upp. The show must go on.

fredag 2 november 2007

Orminge

Jag minns ett dop för ett par år sedan. Det skulle vara fin picknick efteråt och jag lastade ner vår fina picknick korg från Bruka i bilen. När vi sen, på väg till dopet, insåg att vi helt missat att köpa något till korgen blev det att tvärnita framför Ormingegrillen.

Efter det vackra dopet samlades vi på en äng utanför kyrkan. Bredvid oss satt några av Sveriges mäktigaste under 40 och dukade upp med kristallglas och champagne. De utdelade givetvis beundrande blickar mot vår vackra picknickkorg. Men döm om deras förvåning när de såg vad vi packade upp - grillbricka med mos och pommes.

Men några ostron senare lutade de sig mot vårt håll och frågade om de ändå inte kunde få några av de ljuvligt doftande pommes frites:-)

Idag ska jag åter till Orminge. Men för att delta på elitutbildningen Unga Moderater där jag ansvarar för ledarskapsutbildningen. Jag har bjudit in vd:n på Junibacken som är kunnig inom ledarskap och talar för gruppen under morgondagen.

Efter lunch talar jag inför en grupp här på riksdagen om arbetsmarknadspolitik, jag har knappt hunnit förbereda mig och här sitter jag och bloggar!

Att minnas

Per Ericson, mångårig medarbetare på moderaterna, Timbro och nu senast ledarskribent på Svenska Dagbladet har ryckts ur tiden, allt för tidigt. Ägna gärna en tanke idag till hans fru och två små barn.

Jakten på den perfekta

Nu blåser löpsedlarna upp till ny "skandal". En av de allra skickligaste politiska tjänstemännen i Sverige, inte bara i moderaterna, Nicola Clase har tidigare betalat byggjobbare svart.

Jag är helt övertygad om att det kommer att bli allt svårare att hitta människor som dels vill arbeta inom politiken men också ställa upp som förtroendevalda. Det är klart att vi ska ställa höga krav på våra valda. Men, helt krasst. Letar vi efter helt felfria människor kommer det att bli svårt.

Som det ser ut nu riskerar vi (och jag menar verkligen riskerar) att få en utveckling där människor bestämmer sig att bli politiker när de är 12, 13 år. Då är sannolikheten liten att man kommer från ett socioekonomiskt utsatt område eftersom en andra chans i livet inte tillåts. Är vi på väg mot ett samhälle där alla ska vara helt perfekta, aldrig begå misstag? Jag är allvarligt talat rädd för den utvecklingen och jag kan lova er. Vi vill inte ha de politikerna och tjänstemännen som redan innan tonåren skolas till att bli politiker.

Det är som när Fredrick Federley blev utsatt för att han testat droger. Det var många journalister som frågade varför han behövde säga sanningen. Vadå? Skulle han ha ljugit? Nej, det är så befriande att det finns politiker som står för att det kan ha begåtts fel och att de står för vad de gjort. Det gör politiken mer mänsklig och sanna mig, det är precis vad vi behöver mer av.

Jag vill lyfta frågan, vad är det för politiker man vill ha egentligen? Många klagar på att det finns en klyfta mellan väljare och valda. No shit att den klyftan kommer att bli ännu större när jakten på den perfekta nu verkar ha börjat.

torsdag 1 november 2007

KU

Peter Eriksson (mp) har KU-anmält statsministern. Jag blir så trött eftersom KU-anmälan är ett av de kanske allra mest enkla knep för att få media och uppmärksamhet men anmälningarna skall inte ha det syftet.

Men det är klart att oppositionen tar alla chanser att vässa svärden nu. Så funkar det politiska spelet. Nyss var det Sven-Erik Österberg som var illa ute med taxikvitton på över 70 000 kronor, idag stod han själv i talarstolen och kritiserade statsministern.

Skrutt

De senaste dagarna har allt utom politik varit i centrum. Det är uppenbart beklagligt eftersom det efter partistämman har funnit många nya beslut att debattera och diskutera. Själv har jag drabbats av halsont och allmän skruttighet. Hade bestämt mig för att vara hemma men vi var för få på utskottsmötet då vi skulle justera. Justering handlar inte om att skriva sitt namn på ett protokoll utan i utskottsammanhang är det ett annat ord för att ta beslut och votera.

Jag får tillbringa eftermiddagen åt att förbereda presentationer som jag ska hålla de kommande dagarna. Men det gör jag hemma från soffan.