torsdag 30 augusti 2007

Rapport fran Brasilien

Regnet forsvann fort och jag har under dagen haft mojlighet att bekanta mig med Brasiliens atlantiska regnskog. Vi har sett strander dar delfiner simmar mitt bland badande och vi har fatt avnjuta massor av god fisk.

Stockholm och riksdagen kanns avlagset aven om jag har tagit del av bade mail och nyheter via mobilen. Jag kan dock inte svara pa nagra mail vilket forsvarar saken.

Vi bor hos en britt som tillsammans med en portugisiska (som ar en kopia av drottning Silvia som ung) som driver ett litet hotell dar de bor. Varje morgon serveras en fantastisk frukost utanfor vart lilla hus. All mat smakar forresten gott har.

Hann prata med Ivan Daza imorse pa Blatteformedlingen. Vi ondgjorde oss over att Stockholms stad nu infor anonymiserade ansokningar men de lar upptacka att det inte fungerar.

Imorgon haller jag tummarna for Wissman. Det har uppenbarligen inte gatt sa bra for svenskarna i detta VM men jag tror att han tar medalj!

Framme i brasilien. Det regnar



tisdag 28 augusti 2007

Brasilien

Om ett par timmar så beger jag mig till Arlanda och Brasilien (jag ska till den lilla fiskebyn Pipa utanför Natal). Det blir en privat semesterresa eftersom jag inte har varit särskilt ledig i sommar. Nu ser jag fram mot sol och bad i det land som jag förälskat mig i. För er som inte upplevt Braslien än så har ni något att se fram mot!

Den sjunde september är jag tillbaka. Jag hoppas kunna blogga när jag är borta.

Tänk på mig imorgon på min 12-timmars resa:-)

Berlin

Det var en synnerligen intressant dag som utspelades i Berlin. Vi enades kring en resolution om hur Östersjöländerna ska samarbeta kring arbetsmarknad, energi och havsmiljö. Stundtals var det kanske lite väl optimistiska ordalag som framlades, som att Östersjön ska bli Europas renaste hav. Vi får inte glömma att ca 25 % av Östersjöns havsbotten redan är död. Nu handlar det om att räddas vad som räddas kan och där handlar det om att minska de utsläpp som jordbruk, osäkra oljetransporter och fartyg är ansvariga för. Jag är övertygad om att vi kommer att lyckas minska utsläppen. Under konferensen har det nämligen framgått att parlament runt Östersjön ser frågan om havets överlevnad som en av de viktigaste nu och framöver.

Gasledningen genom Östersjön diskuterades också flitigt och jag är själv kluven till var jag står. Dels har jag farhågor kring miljökonsekvenserna av att gifterna på havsbotten rörs upp, men det handlar givetvis också om säkerhetspolitiska aspekter och utrikespolitik på högsta nivå. Jag fick en inbjudan från Nord Stream idag och nu kan jag inte gå på deras seminarium eftersom jag är borta men jag ska givetvis försöka att träffa dem för att lyssna på vad de har att säga.

När det rör arbetsmarknaden så hade främst BusinessinEurope och svenske Sverker Rudeberg mycket intressant att säga. Han talade om vikten av strukturella förändringar inom EU för att öka antalet entreprenörer, öka incitamenten för äldre att arbeta och att ett livslångt lärande och ökad rörlighet skapar ett större möjligheter för att utbud och efterfrågan på arbetskraft ska kunna mötas.

Det är dock uppenbart att Europa står inför ett antal utmaningar när det rör arbetsmarknaden. Tyskland och många andra länder har precis som Sverige brist på kvalificerad arbetskraft. Det kändes ibland som när en katt som tassar kring het gröt, ingen vågade rakt ut tala om behovet av arbetskraftsinvandring. Jag hoppas ändå att Sverige lyfter den frågan inför att vi arrangerar en konferens i Visby under nästa år.

I övrigt möter också Tyskland problem i och med att det är så få som är över 50 år som jobbar och där kan vi se att det finns liknande trender över hela EU. Vi har även där liknande utmaningar att fortsätta samarbeta kring för att lösa.

Avslutningsvis så vill jag delge er Christer Perssons (UD) liknelse om utvecklingen i Östersjöregionen sett under de senaste 20 åren
...."The Baltic Sea has been transformed from a barrier of water who divided nations and people, to a Sea of Peace". Vackert!

Nu diskuteras vi havsmiljö



söndag 26 augusti 2007

En talmans roll

Angående DN Debatten igår om att vissa centerpartister vill folkomrösta om EU:s nya fördrag.

Förutom det att jag inte håller med artikelförfattarna så tycker jag att det är anmärkningsvärt att den andra vice talmannen Birgitta Sellén skriver under artikeln. För mig så bör talmännen i största möjliga mån hålla sig politiskt neutrala, det ingår liksom i deras uppdrag och är också något som en riksdagsledamot bör ha i åtanke när han eller hon tackar ja till uppdraget.

Man kan fråga sig om undertecknandet av artiklar som denna är förenligt med talmansuppdraget?

Off I go

Jag har legat efter med bloggandet ett par dagar. Det har varit så mycket med planeringen inför mina resor att jag knappt har haft tid att sätta mig framför datorn. Sen har jag också försökt att ägna mig åt mina vänner under veckan och helgen som gått. Så nu känns det som jag kan lämna landet med gott samvete. Om ett litet tag reser jag till Berlin och kommer hem på tisdag, sen blir det Brasilien på onsdag.

Jag har iallafall som avsikt att blogga så datorn får följa med, iallafall nu till Tyskland.

Heja Klüft!

torsdag 23 augusti 2007

Robin är en tjuv


Sakine skriver om Robin Hood i Expressen. Hon hyllar hans insatser när han stal från staten och gav tillbaka till de fattiga. Tyvärr verkar hennes research bygga på Disneys version av Robin Hood där han stal från Prince John och Sir Väs. Men faktum är att Robin Hood enligt sägnen stal från de rika och gav till de fattiga.


Skulle detta vara idag hade resonemang således legitimerat att stjäla från de produktiva och företagsamma bara för att det finns dem som har mindre. Nej, Robin Hood är och förblir en tjuv i mina ögon och står således långt ifrån hjältebilden som försöker påmålas.

Israel

Ikväll hälsar jag det nya israeliska ministerrådet Miriam Pauncz välkommen och avtackar Ran Yaakoby som gjort ett mycket uppskattat arbete.

Glada gubbar

På arbetsmiljöseminariet igår diskuterades också sambandet mellan dåligt ledarskap och ohälsa bland medarbetarna. Se bara på offentlig sektor, som under många år präglats av dåligt och osynligt ledarskap. Det är också där som ohälsan är som störst. Därför behövs det också en insikt hos arbetsgivarna att ett gott ledarskap leder till bättre produktivitet och lönsamhet när personalen mår bra. Ofta handlar det om psykiska besvär och därför är kognitiv behandling och psykoterapi viktiga delar för att minska sjukskrivningarna. Tyvärr har det allt för ofta varit tabletter som erbjudits istället.

Funderar på de glada gubbarna som Littorin vill införa. Det är gott så länge det enbart handlar om ett frivilligt incitamentsystem med glada gubbar (och inte sura).

Annars riskerar vi att få ett system som lite liknar det förslag som Marit Paulsen lade fram i EU för ett par år sedan (och som tur var inte gick igenom). Förslaget gick ut på att restauranger som klarat miljö-och hälsoskyddskrav skulle få en glad gubbe att fästa vid dörren, och en sur gubbe om de inte klarade kraven. Nu ligger det i sakens natur att många restauranger antagligen inte skulle vilja skylta med att de inte uppfyllde kraven. Därför är risken överhängande att de restauranger som fått en sur gubbe skulle avstå från att sätta upp den, eller att de helt enkelt skulle fortsätta att använda en glad gubbe (om de fått en från en tidigare granskning). För gästerna skulle omöjligen veta om det var den senaste gubben som satt uppe.

Då faller det sig naturligt att fråga sig, vem ska granska att de glada resp. sura gubbarna verkligen sitter uppe och att det är den senaste de fått? Tänk er vilken byråkrati som skulle byggas upp kring granskare av dessa gubbar!

Kafka, here we come.

onsdag 22 augusti 2007

Vilken dag!

Littorin var glad idag. Han har all anledning, det har varit ett tufft år med debatterna kring a-kassor, ALI m.m. Men det är mycket tack vare honom och vår regering som vi nu ser rekordstatistiken för arbetsmarknaden. Funderar på att köpa ett Smileyklistermärke och sätta upp på dörren till Arbetsmarknadsdepartementet imorgon.


Rekordmånga i Sverige hade jobb under juli. Antalet sysselsatta är nu fler än sommaren 1990 som var den tidigare toppnoteringen.

4.660.000 personer var sysselsatta i juli. Samma månad förra året var antalet 4.544.000 enligt Statistiska centralbyrån (SCB).


Under juli var antalet öppet arbetslösa 243.000 personer, fem procent av arbetskraften. Det är en minskning jämfört med samma månad i fjol, då 288.000 personer, sex procent, var öppet arbetslösa. Minskningen gäller främst åldersgruppen 25-54 år.

Arbetsmiljöseminarium

I dag har jag besökt Arbetsmarknadsdepartementets seminarium om arbetsmiljö där förslaget om Smileys fördes fram. Tanken är att dessa ska finnas som en slags märkning för arbetsplatser med goda arbetsmiljöer. Jag fann resonemanget kring kopplingen mellan hälsoinvesteringar och bättre lönsamhet intressant. Det säger sig självt egentligen, att friska och välmående medarbetare skapar bättre produktivitet som leder till förbättrad lönsamhet och i förlängningen en stärkt konkurrenskraft. Regeringen avser att samla olika parter till en bred diskussion om hur vi kan driva en politik för en god arbetsmiljö och inte bara mot en dålig. Det är välkommet att ministern tar initativ i denna viktiga fråga som bla handlar om en förstärkt företagsvård med tydligt ansvar, rehabilitering från första veckan och inte minst psykoterapi och kognitiv behandling. Det har nämligen visat sig att många människor som drabbats av dåligt ledarskap, negativ stress och omstruktureringar snarare behöver psykoterapi än tabletter, men hittills har det i stor utsträckning varit tabletterna som erbjudits.

Lex Brittania

Efter seminariet om arbetsmiljö var det snabbt iväg till en diskussion om Lavalmålet där bland annat Erland Olausson, ett antal jurister mfl. var närvarande. Jag var själv en av dem som undertecknade annonsen i Lettlands största dagstidning för ett par år sedan där vi på svenskarnas vägnar bad om ursäkt för Byggnads agerande när de ropade "Go Home!" till de lettiska arbetarna. Idag diskuterades huruvida EG-domstolen eller vår egen Arbetsdomstol kommer att hantera frågan om Lex Brittania.

Personligen anser jag att Lex Brittania är diskriminerande och att rätten till fri rörlighet bör försvaras i så stor utsträckning som möjligt. Frihandel gynnar alla länder bidrar till välstånd och minskad fattigdom. Däremot skyddar (Utstationeringsdirektivet och) Lag om utstationering av arbetstagare utländska arbetare som tillfälligt arbetar i Sverige att få undermåliga villkor. Idag ser vi också att många utländska företag som verkar i Sverige löser avtal via hängavtal. Många har åsikter och det finns en mängd olika tolkningar. En sak är dock säker...det ska bli intressant att följa Lavalmålet framöver.

tisdag 21 augusti 2007

Planering var ordet

Blev intervjuad av Manpowers personaltidning imorse, det är roligt att få förmedla min positiva bild till de anställda. Annars har dagen mest gått till planering av mina resor. På en månad kommer jag att avverka Tyskland, Brasilien, Sydkorea och Japan. Idag är det främst Japan jag ägnat mig åt, Tomas Tobé och jag reser tillsammans vilket ska bli jätteintressant. Vi har redan kontakter på plats som kommer att motta oss när vi väl är där.

Jag hoppas att internet fungerar när jag är borta, för då kommer det att bli en hel del spännande reseskildringar som jag kan delge er.

måndag 20 augusti 2007

Nystartsjobb

  • Fram t.o.m. vecka 33 (17 augusti) hade 11 141 fått ett Nystartsjobb.

  • 30% av de som fått ett nystartsjobb är utrikes födda och 13% är funktionshindrade.

  • Drygt 4 000 eller 38% av nystartsjobbarna hade varit inskrivna på Arbetsförmedlingen mellan 2-5 år.

  • 1 040 personer hade varit arbetslösa längre än fem år

Ett orosmoln över sommarhimlen

Ett faktum som blivit allt tydligare under den senaste tiden är mediernas kritik mot statsministerns osynlighet och splittringen inom Alliansen. Min bakgrund som PR-konsult har gett mig insikten om att sådana här omskrivanden som vi ser i DN idag eller andra ledande medier tidigare i sommar, inte på något sätt är ett gott tecken. Det bör inte, och skall inte viftas bort som en oförstående och orättvis bild.

Det är inte så att jag anser att regeringen gör ett dåligt jobb, tvärtom. Ser man på de vallöften som utfästes innan valet så har de flesta uppfyllts. Däremot har vi varit sämre på att kommunicera ut förändringarna och varför till exempel ett avskaffande av förmögenhetsskatten var så viktig ur ett entreprenörskapsperspektiv.

Alliansen, regeringen ochriksdagsledamöter från Alliansen bör alla fundera över hur de bidrar till att sätta bilden av en regeringsduglig regering. Det är klart att det ska finnas möjlighet att driva på regeringen, men jag vill varna för att ta alla strider. Den mediala bilden har nu etsat sig fast om att sommaren har präglats av osynlighet och interna splittringar. Fortsätter den bilden att förstärkas kommer vi ha svårt inför nästa val. Det är klart att det finns mycket på intresseorganisationer, fackförbund, enskilda ledamöters agenda som ännu inte är sjösatt. Men samtidigt är det viktigt att ha förståelse för ett ansvarstagande för helheten, dvs. sänk gärna skatterna men ta då ansvar för att inte blåsa på ekonomin ytterliggare osv. ....För om inflationen blir för kraftig, ja då sitter vi där igen och blir kritiserade.

Självfallet skall vi fortsätta att driva på för att utveckla företagandet och fortsätta att sänka skatter i kombination med förbättrad vård och rehabilitering m.m. Jag är dock orolig över att vi så här ett år efter regeringsmakten har glömt att Alliansen, vårt gemensamma manifest och förmågan att kommunicera och stå för en och samma politik var den i särklass viktigaste orsaken till varför vi vann valet. Det är hög tid för eftertanke.

söndag 19 augusti 2007

Manpower del två

Jag vill ändå berätta lite mer om veckan som gick på Manpower. Eftersom de följer olika kvalitetsäkrade system och rutiner var det svårt att sätta sig bakom skrivbordet och börja jobba. Däremot fick jag möjlighet att följa med på både kundmöten och intervjuer och lära mig mer om hur processerna från uppdrag till slutförande ser ut. Jag fick möjlighet att lyssna till många intressanta berättelser. Många var positiva men det finns också många mer oroväckande tecken på att inte minst åldersdiskrimineringen är omfattande. Även om en person har en gedigen cv så kan det vara svårt, nästan omöjligt att få ett arbete hos många arbetsgivare. Själv har jag svårt att förstå varför en person som är 50+ inte efterfrågas på företagen. Samma signaler har jag också fått från de offentliga arbetsförmedlingarna och det här är ett problem som vi måste se allvarligt på.

På Manpower står dock kompetensen i centrum och det märks inte minst när de tar fram kandidater, där har den etniska bakgrunden, kön, ålder ingen som helst betydelse. Det viktiga är att personen har rätt kunskaper och meriter. Det är så det bör vara!

I Norrköping fick jag också möjlighet att besöka deras kontor där de arbetar med långtidsarbetslösa. Många av de arbetslösa har gått utan jobb under 8, 10, ja till och med upp till 15 år. Då handlar det inte om att gå in och matcha direkt. Nej, istället arbetar man mycket med mental coachning. Det är egentligen bara att leva sig in själv i situationen, att gå utan kollegor, fasta rutiner och uppgifter i flera år. Det är klart att man blir mer passiviserad, mer avståndstagande från socialt umgänge och får en allt sämre självkänsla. Arbetet centreras kring att göra de arbetslösa anställningsbara. Sen kan man tala om matchning med arbetsgivare, men resan dit är lång. Manpower i Norrköping är ett mycket bra exempel på hur privata aktörer kan komplettera arbetsförmedlingar. Sen finns fördelarna att de arbetslösa har tillgång till företagets nätverk av arbetsgivare som självklart innebär framtida potentiella arbetsplatser. Jag fick möjlighet att vara med på just en sådan intervju med en ung kvinna. Hon har varit arbetslös länge, men nu tack vare coachningen ser ljust på framtiden och har börjat att aktivt söka upp både företag och nätverk för att se om det finns ett arbete för henne.

Det som slog mig var den glöd som de anställda förmedlade. De kände varenda person de skulle förmedla arbete till, de sålde in dem till kunderna och de kunde se vilka jobb som skulle passa respektive sökandes personlighet och profil. En av de anställde berättade om en ung man, med hög utbildning, social förmåga och goda meriter som hade gått arbetslös länge. Trots allt detta hade inte ett enda företag svarat på hans ansökningar. Nu hade han iallafall sökt sig till Manpower och jag kunde se på kvinnan jag talade med att hon var fast beslutad att ge honom det bästa tänkbara arbetet som passar hans kvalifikationer. Engagemanget hos personalen gick inte att ta miste på. Det finns givetvis många fler berättelser att förmedla, om dem med god utbildning, dem utan gymnasieexamen, äldre, unga...med den gemensamma nämnaren att de anställda är inställda på att få de arbetslösa i arbete.

Det finns så mycket mer att berätta men jag känner att jag stannar där för nu. I veckan som kommer får jag förhoppningsvis möjlighet att åka till Göteborg och träffa dem som jobbar med Akademikerförmedlingen (i samarbete med bland annat Jusek, Civilekonomerna m.fl)

Söndagslunk

Började dagen med visning på auktion men solen gjorde att jag valde promenad på Djurgården. 25 000 var samlade till utomhuskonsert, vilken känsla det var att promenera i det fria med klassisk musik live!

Annars har jag planerat mina resor, vilket kommer att uppta nästa hela vecka. Jag ska vara utomlands dels privat men också via riksdagen och är borta nästan en månad. Jag måste ha fyra olika packningar och allt måste vara klart till på lördag eftersom jag reser på söndag.

Nu kommer snart Anna hem till oss och jag ska bjuda på italienskt. Jag köpte en kokbok som innehåller allt jag gillar i matväg, Mellan hjortron och oliver, heter den. Tessa Kiros som författaren heter är född i London av en finsk mamma och en grekcypriotisk pappa. Familjen flyttade till Sydafrika när hon var fyra och vid 18 års ålder började hon sin resa runt om i världen och idag är hon gift med en italienare. Hade som mål att laga någon av rätterna i helgen men det blev aldrig av. Många av rätterna kräver en del tid och planering men ambitionen är iallafall att under hösten laga en del av hennes recept.


Konsert på djurgården



lördag 18 augusti 2007

Praise Göran Skytte!

Jag har lite brått för jag ska på auktionsvisning så jag hinner inte leta efter länken men läs och njut av Göran Skyttes begåvade krönika i dagens SvD. Jag hoppas att väljarna läser och tar till sig. Många väljare verkar tyvärr ha en guldfisk minne eftersom de glömt vem det är som har ansvar över de problem som finns med utanförskap, låga löner och förtidspensioneringar.

fredag 17 augusti 2007

Media under veckan

Det har varit en tuff vecka med långa dagar och jag har inte kunnat blogga så mycket som jag skulle önska. Medverkade dock i DI i tisdags och idag rapporterade DN om den uträkning jag beställt från Riksdagens Utredningstjänst som visar på de samhälleliga vinster som nystartsjobben genererar.

Exemplet är hämtat från en verklig nystartsjobbare och effekten blir att det offentliga tjänar 144 000 kronor per år. Multiplicerar man detta med 11 032 så talar vi miljarder per år.

Det kan också vara värt att nämna att:

  • 40% av nystartsjobben har gått till dem som varit arbetslösa mer än två år
  • Knappt en tredjedel har gått till arbetslösa med utländsk härkomst
  • Knappt 21% har gått till ungdomar under 25 år

Äntligen fredag!

Vilken vecka! Praktiken på Manpower har gett mig ovärderliga kunskaper i hur förmedlingsverksamhet, rekrytering och uthyrning fungerar. Jag har träffat dem som jobbar med att rekrytera VD:ar till dem som särskilt arbetar med dem som varit borta från arbetsmarknaden i mer än 10 år. Jag tänkte blogga mer imorgon om mina upplevelser på Manpower men företaget har under veckan mött mig med öppna famnar och gett ärliga, raka och kompetenta insikter om hur det är att arbeta inom bemanningsbranschen.

Jag känner mig taggat att under nästa år driva på för följande förändringar:

  • Slopande av fribelopp för lånedelen (hindrar unga att få erfarenhet och komma in på arbetsmarknaden)
  • Skapa en marknad för privata förmedlingar
  • Se till att de som jobbar inom bemanningsbranschen ska ha rätt till a-kassa, precis som alla andra!

Jag har en plan!

måndag 13 augusti 2007

Intressant fakta


Bilden visar hur kanalerna till första jobbet ser ut för nyexaminerade. Det här bekräftar vikten av nätverk och kontakter. Bilden har jag hämtat från jusek.se och deras arbetsmarknadsundersökning.
En intressant nyhet är också Sveriges Akademikerförmedling som startas av Jusek och tre andra akademikerförbund – Civilekonomerna, Naturvetareförbundet och Sveriges Ingenjörer tillsammans med Manpower och Salus Ansvar. Det ska bli oerhört intressant att följa denna satsning, faktiskt en av de mest spännande initativ som startats på länge. De kommer att lyckas, det är jag övertygad om!

Kvinnor ger trygghet

Kvinnor minskar konkursrisken
Realtid skriver om att företag som har minst en kvinna i bolagsstyrelsen löper mindre risk att gå i konkurs än företag med enbart män i styrelsen.

Det visar en ny undersökning som upplysningsföretaget UC gjort.– Det är ganska stor skillnad. Risken för konkurs är 34 procent lägre med en kvinna i ledningen, säger Roland Sigbladh, ansvarig för UC:s företagsinformation, till Dagens Industri.UC har granska alla svenska aktiebolag med en årsomsättning på över 10 miljoner kronor och minst två personer i ledningen. När UC gör riskgraderingar vägs kvinnor i ledningen in som en positiv faktor.

Lediga funderingar

Har min sista lediga dag. Imorgon börjar sommarjobbet på Manpower.

Funderar på att gå på någon av Kulturfestivalens aktiviteter ikväll men efter att förgäves försökt ladda ner programmet från diverse olika hemsidor så ger jag upp. Inte ens festivalens egna hemsida verkar funka.

Något som däremot fungerar är nystartsjobben. 11030 personer har nu fått nystartsjobb vilket är väldigt glädjande!

söndag 12 augusti 2007

TP´, Nintendo och fotboll

Jag, Christofer Järkeborn och Anna Johansson och min vän Ulrika spelade TP igår kväll. Jag vann! Jag är en tävlingsmänniska som alltid vill vinna men jag blir sällan sur om någon annan vinner. Om jag tänker på det är jag nästan alltid glad. Jag är född sådan. Vi spelade till tre på natten och diskuterade också Nintendo Wii spel som vi alla äger konsoler till. Tydligen ska nya Super Mario vara riktigt schysst. I höst kommer ett gevär för de mer skjutglada.

I eftermiddag ska jag se på Premier League och Chelseamatch med vänner. Fotboll på en söndag är fantastiskt.

Fredriks tal

Har tillbringat helgen med vänner och besök från Wien. Hann med att lyssna på statsministerns sommartal och jag var väldigt nöjd med innehållet eftersom det fokuserade på att minska arbetslösheten, på vikten av valfrihet och egenmakt och på fler kommande skattesänkningar för dem som tjänar minst. Det känns onekligen som om Fredrik Reinfeldt fortsätter att vara konsekvent med valprogrammet. Gott så. Han menar vidare att fastighetskatt och förmögenhetsskatt gynnar främst de välställda och att vi nu bör centrera våra skattelättnader för dem som har minst. Men, tyvärr så missar han då att slopandet av förmögenhetsskatten innebär att minst fem miljarder av placerade medel i utlandet kan komma tillbaka till Sverige och utgöra riskkapital till nya företag. Därför var slopandet av förmögenhetsskatten så viktig.

Statsministern gjorde också en viktig poäng när han meddelade att Mona på intet sätt är någon nykomling i politiken. Hon var de facto statsråd under tio år och hade stort ansvar över bland annat integrationspolitiken. Hon hade varit betydligt mer trovärdig om hon hade handling i bagaget när hon nu talar vackert om nya miljardsatsningar.

Läste förövrigt PJ:s ledare i Svd idag och han har kloka åsikter. Statens viktigaste uppgift är att trygga människors säkerhet och då har staten också ansvar för ett fungerande försvar. Men, annars kan vi gå med i NATO, vilket jag hoppas på. Tyvärr är den svenska opinionen allt för negativ så det krävs antagligen en hel del opinionsarbete innan fler politiker går ut och försvarar ett medlemskap.

lördag 11 augusti 2007

fredag 10 augusti 2007

Heja Borg!

Och så kom äntligen de utlovade regelförändringarna. Hoppas att löftet blir verklighet snart!

29 %

Jag vill att ni lägger denna siffra på minnet.

29 %

Så mycket minskade arbetslösheten i juli jämfört med förra året. Det är nästan med en tredjedel!

Sen kan LO skrika att vi slår på de svaga. Vad fasiken. Vi får ju dem som ligger att resa sig!

Bittert i Sundbyberg

Det låter mer som om de sk. tidigare moderaterna i Sumpan är sura för att de inte fick de positioner de ville ha snarare än att det handlar om en ledningsfråga. De är villiga att göra allt för att behålla sina platser men de bör lämna dem och det snarast. Det här är politik när det är som vidrigast.

onsdag 8 augusti 2007

Hushållsnära tjänster och F-skatt

Inser att fler företag skulle kunna ha startats om det varit lättare att få F-skattesedel. Förslaget är bra men jag är också helt övertygad om att fler områden kan inkluderas i avdraget. Varför inte IT-tjänster i hemmet?

Sen kan vi diskutera om vi ska ha ett avdrag på vissa tjänster eller inte men hellre avdrag på vissa tjänster än inga alls om det är valet vi står inför.

Årets första sju månader inregistrerade Skatteverket 804 städbolag mot 620 samma tid i fjol. Fler nystartade företag är dock att vänta tror jag.

Nu har det hänt igen.

Det är viktigt att inte döma människor på förhand men när det rör den sk. Stureplansprofilen så hoppas jag att han åker dit rejält denna gång. Jag har satt mig in i det tidigare målet han var inblandad i och det är sorgligt att han inte blev dömd den gången för nu har det hänt igen.

Jag kommer att motionera till hösten om att vi ska införa en grov oaktsamhetsparagraf i lagtexten samt krav på samtycke. Hade vi haft detta hade killarna inte gått fria idag och den andra tjejen hade inte behövt blivit våldtagen. Jag har fört fram mina åsikter till justiteministern och jag hoppas att hon tar denna fråga på allvar.

Sen handlar det såklart inte enbart om lagstiftning. Under oktober har jag kallat till rundabordssamtal med ett antal ledande experter inom sexualbrott för att se hur vi kan komma vidare. Jag släpper aldrig denna fråga!

tisdag 7 augusti 2007

måndag 6 augusti 2007

Vilket väder!

Jag är på landet för att hämta hem hunden. En veckas ledigt till innan jag börjar sommarjobba...


Underbart med sol och att det är så få myggor i år. Återkommer under veckan.

onsdag 1 augusti 2007

LO och jämställdheten

Begåvade Christoffer Järkeborn har i sin blogg uppmärksammat den brist på jämställdhet som finns bland LOs toppar. Värt att lägga på minnet inför kommande debatter.

Svenskan

Idag finns jag med i Svd näringsliv där jag berättar att jag ska jobba på Manpower i sommar för att få djupare kunskap om deras rekryteringsverksamhet samt förmedlingsverksamhet. Samtidigt så för jag ett resonemang kring vikten av fler aktörer på förmedlingsmarknaden. AF är bra men fler aktörer behövs också.