måndag 7 januari 2008

Tankevurpor

Så var fildelningsdebatten i gång igen och tyvärr går nu mina egna moderata riksdagskollegor i första ledet för att propagera för allas rätt till nedladdning. Jag har inget emot att filer laddas ned så länge man har upphovsrättshavarens tillstånd, men det har man sällan om man laddar ner och inte betalar för låten eller filmen (även om det numera också finns legala kostnadsfria alternativ där filmer reklamfinansieras).

Piratpartiet fortsätter att göra ideologiska tankevurpor i debattartiklar, nu senast i dagens Expressen. De försöker också undvika att tala om det immateriella värdet utan om rätten att göra vad man vill med en plastskiva. De försöker vidare att tala om att upphovsrätt är en begränsning av äganderätten, men när en person med illegala medel har tillförskaffat sig en vara eller produkt, då saknar också denne person äganderätt till densamma.

Det är filmen som är värdet och som är skyddat. Men jag undrar hur piratpartiet ställer sig till resten av upphovsrätten, jag undrar om de tycker att det är ok om en spanjor kopierar Guillous böcker och distribuerar dem i sitt eget namn på spansktalande marknader (innan de har släppts på dessa marknader), och nada går till författaren och den som faktiskt skrev verken?

Fler och fler vill betala för sig och använda sig av utbudet inom de tillåtna ramarna. Då sjunker också priset på det som erbjuds, samtidigt som upphovsrättshavare fortfarande har inflytande över sina verk, oavsett om det är böcker, musik, film eller konst.

Inga kommentarer: