fredag 16 mars 2007

Glappet mellan studier och arbetsliv

Oj, vilken spännande och givande dag det har varit. Jag medverkade på SACO och TCO:s seminarium om hur vi kan minska glappet mellan högre studier och arbetsliv. Italienska och finska representanter fanns på plats för att berätta om deras erfarenheter och jag lärde mig oerhört mycket. SACO:s studentråds ordförande Ewa Westerberg gav en riktigt bra redogörelse för Start Pro verksamheten.
Anna Ekström var sen moderator för den paneldiskussion där jag medverkade och jag gillar verkligen henne. SACO är verkligen ett modernt fackförbund som hela tiden har framtiden i fokus. Jag förde fram budskap som att vi behöver mer specialiserade arbetsförmedlingar och att vi måste öppna upp arbetsförmedlingstjänsterna så att fackförbund och privata företag kan förmedla arbeten. Jag sa också att jag kommer att arbeta för att vår regeringen avskaffar fribeloppet, iallafall för lånedelen. Ett annat resonemang jag förde var att vi kanske bör införa PPP-lösningar (private public partnership) i högre utbildning, precis som vi vill när det rör infrastruktursatsningar.
Det var en riktigt bra dag och jag fick en enorm respons på mitt deltagande, många nya kontakter knöts och jag hoppas få möjlighet att tala om dessa frågor även i framtida sammanhang. Det gick betydligt bättre idag än debatten igår, trots att jag hade läst på inför båda diskussionerna så handlar det lite om dagsform också. Idag var jag på topp:-)
Tänk om fler fackförbund kunde vara så möjlighetsinriktade och konstruktiva som SACO!
Tack Ewa, Anna, Sture och Hanna för en riktigt bra dag



Inga kommentarer: