onsdag 28 februari 2007

Klimatfrågan viktig även för de fattiga

I Bangladesh pågår en diskussion om hur fattiga regioner kan bidra till en förbättrad miljö. Genom att på lokal nivå diskutera klimateffekter blir det fler och fler som inser sambandet mellan miljö och mänsklig påverkan.

Trots fattigdomen försöker invånarna göra vad de kan för att förändra sina val för en bättre miljö. Till exempel har nu många hem valt en ny sorts spis som producerar 75% mindre koldioxidutsläpp än konventionella spisar.

I Dakha träffas denna vecka över 100 forskare och biståndsarbetare som ska diskutera de fattiga regionernas roll i miljöarbetet. Personerna kommer från Latinamerika, Afrika och Asien.

Fortfarande, det är bra att konsumentmakten ligger som grund för miljöarbetet. Det är också välkommet att fattigare regioner diskuterar klimateffekter. Risken är annars att västvärlden försöker att påtvinga regler som utvecklingsländerna aldrig skulle kunna leva upp till. Med företagsnedläggning, fattigdom och ekonomisk stagnation som följd. Det gynnar varken befolkningen eller miljön.

1 kommentar:

Jens sa...

Klimatfrågan är som viktigast för de fattiga. Vi ska fråga oss vad vi kan göra åt att vi i vår värld skapat ett klimatproblem som först drabbar dom som inget gjort.

www.ladyjane.blogg.se

/J