söndag 14 januari 2007

Spioner!


Jag kan varmt rekommendera en utställning som pågår just nu på Armémuseum i samarbete med Försvarets Radioanstalt, Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten samt Säkerhetspolisen. Särskilt med tanke på den diskussion som just nu pågår angående övervakningssamhället och den lagsrådsremiss som försvarsministerns lagt fram om kraftigt utökade övervakningsbefogenheter för Försvarets Radioanstalt (FRA). Bland annat föreslås som bekant att FRA ska få avlyssna all telefon- och datatrafik som passerar landets gränser.

Jag besökte utställningen i går och fick lära mig mer om svenskt och internationellt underrättelsearbete. Den svenska säkerhetstjänsten kontrollerade från 1940 och fram till krigsslutet inte bara posten, utan telegram och all telefoni med utlandet. Det må vara befogat i krigstider då det kryllade av ryska, tyska och svenska agenter, men i dag känns det inte befogat att övervaka i samma utsträckning. Särskilt inte med tanke på att vår integritet skulle kränkas avsevärt.

En svensk spion som jag inte kände till var Eric Erickson som var USA-född men svensk medborgare. Han var internationell affärsman i olja och talade tyska flytande. När andra världskriget började blev han agent för de allierade. Han låtsades vara övertygad anhängare av det Tredje Riket. Som neutral svensk, nazistisk oljehandlare kunde han ge de allierade ovärderlig information. Hans ädelmod kostade honom både anseende och vänner. De enda som kände till att han egentligen var brinnande antinazist var hustrun Ingrid och prins Carl Bernadotte. Den senare kunde öppna dörrar för kontakt med högt uppsatta tyskar i Sverige. Erickson skapade ett agentnät i Tyskland och agerade själv kurir åt den allierade agenten Marianne von Mollendorf, som också var hans älskarinna. Den tyska säkerhetstjänsten satte Erickson på prov. I slutet av 1944 förde SS honom till Moabitfängelset för att bevittna några arkebuseringar. En av de dömda var Marianne von Mollendorf. För att inte avslöja sig måste han åse sin älskarinnas avrättning med likgiltig min. En månad efter krigsslutet arrangerade USA:s ambassadör i Stockholm en stor fest då sanningen avslöjades och Erickson rekommenderades för tapperhetsmedaljen "Silver Star".

Det fanns förresten en König med på utställningen också, han var Gustav III agent som i början av 1790-talet skickades ut för att planera en fritagning av Ludvig XVI.

Vill ni veta mer, tex att Södermalm bombades av ryssarna 1944, besök utställningen!

Inga kommentarer: