onsdag 9 januari 2008

New Hampshire del 2

Överraskande vann Clinton kampanjen igår. Det är mycket tack vare kvinnliga väljare som i sista stund valde att ta sig till valbåsen. Kanske bidrog också att Clinton var nära till tårar till att mobilisera väljare men många uppger att de bestämde sig när de stod i valbåsen. Annars gick valet precis som mätningarna förutspådde för både Edwards och Obama så det var egentligen soffliggarna och de osäkra som förändrade Clintons position.

50% av kärnväljarna för den demokratiska sidan består av afroamerikaner. Dessa kommer nu Clinton och Obama slåss om den kommande tiden, inte minst i South Carolinas primärval om tio dagar där samtliga huvudkandidater kommer att vara på plats.

Obama menar nu att det behövs åtgärder för att stimulera ekonomin och att det behövs skattesänkningar för dem som har minst, dvs för dem som tjänar under 75 000 dollar per år. Med dagens kurs motsvarar det en inkomst på 489 000 kronor per år. I Sverige tycker sossarna att alla som tjänar över 19 000 kronor är höginkomsttagare i deras budgetberäkningar och vill för dessa höja skatterna. Det vore mycket välkommet om socialdemokraternas partitoppar kunde resa och ta lärdom från dem på andra sidan Atlanten.

Annars fortsätter McCain att vinna framgång och jag är orolig över att Rudy Giuliani missbedömt strategin om att inte satsa på att vinna tidiga primärval för att få vind i seglen för den fortsatta kampanjen. Visste ni förresten att McCain satt i vietnamesiskt fångläger i 5 1/2 år och blev torterad efter att han skjutits ned i norra vietnam. Men just det, jag glömde att vi i Sverige inte ska tala om republikaner. Fy!

1 kommentar:

EdvinAlam sa...

Om Obama hade föreslagit sådana skattesänkningar här hemma skulle han betraktats höger om moderaterna i skattefrågor...