torsdag 4 oktober 2007

Låt oss ge rätt bild

Kent Härstedt (s) riksdagsledamot som är den förra regeringens alkoholutredare vill att folkhälsoministern borde ta initiativet till en ordentlig genomlysning av den svenska alkoholförsäljningen och konsumtionen. Han misstänker nämligen att allt inte står väl till.

Jag kan bara applådera detta utmärkta initiativ.

För då skulle nämligen den officiella bild som nu framstår som enda sanning starkt ifrågasättas.

Systembolaget och Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (Sorad) rapporterar om rekordförsäljning för Systemet och minskad smuggling och resandeinförsel.

Då har jag några frågor...

1. Hur kan det komma sig att färjetrafiken minskar i hela Europa med ETT undantag. Nämligen från Sverige till länder med billig alkohol som Tyskland, Danmark och Polen.

2. Hur kan det komma sig att bryggeriföretagen rapporterar om ökande försäljning till gränshandelsbutikerna?

3. Hur kan det komma sig att vi ser en positiv ökning för alla branscher inom detaljhandeln – förutom bokhandeln och Systembolaget? Jo, det har givetvis med försäljningskanalerna att göra. Vi köper inte mindre böcker men vi handlar dem på nätet och det gör vi antagligen med spriten också.

4. Varför kommer inte Systemet upp till i närheten av samma försäljningsnivåer som under förra högkonjunkturen?

5. Varför rapporterar Tullmyndigheten om en ökad oregistrerad sektor?

Well, mina vänner. Det finns anledning att ifrågasätta om vi verkligen har kontroll över situationen när vi har ett monopol som knappt klarar av att upprätthålla hälften av marknadsandelarna.

Idag drabbar de höga alkoholskatterna dem som monpolet var till för att skydda nämligen de missbrukare och unga som har lättare än någonsin förr att få tag på sprit.

Inga kommentarer: