måndag 22 oktober 2007

Ebba

Jag undrar vad det är som håller på att hända. Läste i tidningarna i helgen om att unga tjejer i Stockholm nu klär sig i stringtrosor och bh när de ska ut, allt för att få uppmärksamhet från killarna. Vad är det som driver detta behov av uppmärksamhet?

Läser om hatet mot Ebba von Sydow i DN. Hon har under den senaste tiden fått motta hot och sexuella kränkningar via mail för att inte talat med VDn på Stureplansgruppen. Visst låter det helt absurt?

Ebba säger..."Det är 2007 och vi är mer jämställda än någonsin på många sätt, men ändå frodas en snedvriden könsuppfattning i klubbkulturen, bratkulturen och bland ungdomar över huvud taget, säger hon. Det är killarna som har makten och pengarna och som sätter spelreglerna. Flickor bedöms efter sitt utseende och förväntas köra med en väldigt utmanande stil. Sådan ser strukturen ut, säger Ebba till DN.

Hon borde veta hur det ser ut efter att ha varit en etablerad del av nöjeslivet i Stockholm under flera år.

Samtidigt får jag idag en bok från Den Nya Välfärden, Mansförtryck och kvinnovälde, skriven av Per Ström. På baksidan står "Kvinnor är inte svaga, hjälplösa och ständiga offer - som feminismen vill få det till för att skapa sig ett existensberättigande" Kvinnor är starka, smarta och mäktiga - och precis som män använder de sin makt både på ett bra och mindre bra sätt.

Visst, jag håller med om att kvinnor inte är svaga och inte ska behandlas som offer. Men man kan fråga sig hur det kommer sig att föreställningen om att kvinnan är underkastad mannen verkar vara starkare än någonsin på de hippa klubbarna i Stockholm? Hur stark och mäktig är egentligen en 16-årig tjej i string och BH bland en grupp 20-åriga killar i jeans och skjorta?

2 kommentarer:

Karin sa...

Bra Anna! Läste Liza Marklunds krönika i expressen i helgen om den lilla killen. Huvaligen! Bra att det finns sånna som du i riksdagen som faktiskt kan vara med och påverka.
Kör hårt!

Anna König Jerlmyr sa...

Tack Karin! Dina ord värmer och låt oss arbeta tillsammans mot detta