måndag 22 januari 2007

Stat vs kommun/region

Idag hade vi Stockholmsbänk. Det är Stockholmsledamöternas (m) samling i riksdagen där vi diskuterar hur vi kan utveckla Stockholm som region.

Vi fick möjlighet att lyssna på Mats Svegfors som är ordförande i Ansvarskommittén som kommer med en utredning i februari om hur ansvaret stat/kommun/region bör se ut. Det är ett synnerligen spännande ämne. Inte minst eftersom den berör frågor som om Sverige ska gå mot en mer försäkringsmässigt finansierad välfärd alt. att vi centrerar finansieringen via staten eller för ner ansvaret till regioner alt. kommuner. Det ska hur som helst bli spännande att läsa vad Mats och de andra i utredningen kommer fram till. Landstingen verkar dock tyvärr bli kvar eftersom moderaterna står ensamma i åsikten att de ska läggas ned.

Jag tror iallafall att det är nödvändigt att gå mot en mer försäkringsmässig modell för att klara framtida välfärd, inte minst eftersom den offentliga sektorn kommer att fortsätta präglas av en minskad produktivitetsutveckling.

Jag besökte också under kvällen Sveriges Ingenjörer som är en ny organisation efter att Civilingenjörsförbundet och Ingenjörsförbundet gått samman. Där fick jag möjlighet att tala upphovsrätt med Media- och Informationsarbetsgivarna samt få information om att Sveriges Ingenjörer ordnar jobbmingel, bygger ut karriärcoaching och förbereder för en egen jobbförmedling tillsammans med Manpower.

Inga kommentarer: