tisdag 9 januari 2007

Möte med akutmottagningen för våldtagna

Idag har jag besökt akutmottagningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm. Det var ett möte som gav många tankar och funderingar.

Syftet med akutmottagningen som bildades 2005 är att ge så bra bemötande, vård och uppföljning som möjligt. Kvinnorna erbjuds också hjälp att bearbeta våldtäkten genom stödsamtal med kurator eller pskolog. På mottagningen ska också rättsmedicinska utredningar göras.

Tyvärr har inte mottagningen resurser att ta emot män. Tyvärr, eftersom cirka fem procent av killar i tonåren blir utsatta för sexuella övergrepp och ofta i samband med gängbråk.

Eftersom en av mina viktigaste åtaganden i riksdagen är att arbeta för att minska antalet våldtäkter var det ett värdefullt besök som gav mig fler uppslag till åtgärder. Bland annat är det viktigt att det måste tillkomma fler poliser med specialisering inom sexualbrott. Offrets rätt till målsägarbiträde ska kunna förmedlas av akutmottagningen och finnas till hands snarast efter att kvinnan tagit kontakt med mottagningen. Detta för att fler kvinnor ska orka polisanmäla, något som långt ifrån alla gör.

Akutmottagningens verksamhet kostar 13 miljoner kronor om året och då tar de emot 600 personer per år och har öppet dygnet runt. Det kan jämföras med det pott pengar AMS fick för att marknadsföra nystartsjobben, 10 miljoner kronor.

Min förhoppning är att fler akutmottagningar kan öppna runt om i Sverige. Har inte regionerna råd bör staten gå in och öronmärka pengar för denna viktiga verksamhet. Jag tycker också att den erfarenhet som akutmottagningen har bör ligga till grund för forskning i syfte att förebygga våldtäkter.

Jag frågade om de upplevt många våldtäkter på krogtoaletter (1/månad enligt Aftonbladet) och jag fick tyvärr detta bekräftat. I många fall väljer en gärningsman ut en redlöst berusad kvinna för att sen gå i förväg till toaletten och invänta henne. Förhoppningsvis är ett våldtäktslarm på krogtoaletten bättre än ingenting, något som jag motionerat om i riksdagen.

Tyvärr har våldtäkter alltid funnits i Sverige och arbetet att minska dessa görs inte över en natt. Visste ni förresten att det fram till 1962 var tillåtet för en man att begå våldtäkt på sin fru. Jag blir bestört när jag tänker på det!

Det finns oerhört mycket arbete kvar att göra i denna fråga, men jag är beredd att göra allt vad jag kan för att vända utvecklingen.

Inga kommentarer: