Financial Times regodgör förresten för den allra senaste "måste ha" som politiker, popstjärnor och företagsledare använder. Det rör sig om sk. "carbon footprints" som är ett slags mått räknat på antal enheter koldioxid av växthusgaser och påverkan på miljön som människor ger upphov till.
På www.carbonneutral.com kan du skriva ner alla detaljer om ditt hem och dina resvanor. De beräknar sen hur mycket utsläpp du är skyldig till och redovisar kompensationskostnaden. Kompensationen kan till exempel handla om att organisationerna du betalar in till planterar nya träd eller investerar i projekt som leder till minskat fossilt energianvändande i tredje världen.
Fler och fler företag använder sig nu av detta. Förra veckan annonserade till exempel Dell att alla som köper en PC kommer att erbjudas köpa ett träd för 6 dollar i syfte att kompensera den utstrålning som datorn kan skapa. När bandet Coldplay lanserade sitt andra album köpte de 10 000 mangoträd i Indien för att kompensera miljöeffekter i samband med att deras skivor producerades. Tyvärr planterades träden i näringsfattig jord av bönder som inte fick hjälp att öka näringshalten, vilket såklart resulterade i att träden dog. Detta har lett till att det från vissa miljöorganisationer höjts kritiska röster mot projektet samt mot hur pengarna används.
FN kommer inom kort att ta fram en standardisering så att det framgår för konsumenterna att deras pengar verkligen går till projekt som minskar växthusgaser och koldioxidutsläpp. Det kommer också att komma en standardisering hur mycket kompensationskostnaden skulle kosta för till exempel en resa mellan London och New York.
Så länge det här projektet är frivilligt är jag för. Jag tror på konsumentmakt och vill konsumenten bidra till att "neutralisera" miljökonsekvenserna så är detta kanske inte en så dum idé. Eller så ser vi till att det blir gynnsamt att investera i miljöteknikbolag och alternativa energikällor genom att låta det investerade kapitalet bli avdragsgillt. Jag föredrar nog det senare, men jag är intresserad av miljöförbättringar där konsumenterna har makten att förändra och kommer att fortsätta hålla ögonen på detta.
Kompensationsintäkterna kan tyvärr inte användas till kärnkraft eftersom pengarna ska gå till projekt som annars inte skulle finansieras av staten. Men det finns ju många intressanta alternativa energikällor att fortsätta utveckla genom enskilda initiativ också.
onsdag 31 januari 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Hej
Du har inte länken till artikeln i Financial Times rörande Carbon Footprints? Du får väldigt gärna lägg ut den här i kommentatorfältet isåfall.
Tack på förhand
Ola Larsson
Hej,
Jag hittar tyvärr inte artikeln just nu men om du går in på financial times hemsida så kan du söka på carbon footprints och då får du upp en massa artikel på temat.
Jag ska försöka att leta lite senare
varma hälsningar,
Anna
Skicka en kommentar