tisdag 2 oktober 2007

Bistånd

Biståndsminister Gunilla Carlsson är så bra! Äntligen har vi en progressiv politik för bistånd som bygger på att det är ekonomisk tillväxt och mänskliga rättigheter som är de viktigaste förutsättningarna för fattigdomsbekämpning.

Gunilla höll ett brinnande anförande för riksdagsgruppen ikväll. Hon berättade om regeringens strategi för de över 30 miljarder som biståndsbudgeten innehåller.

Kontentan är att Sverige ska vara aktivt där vi kan skapa mervärde och där vi har ett särskilt kunnande. Vi kommer också att fokusera mer på jämställdhet och kvinnors roll i utvecklingen samt miljö och klimat. Tungt fokus kommer också ligga på MR-frågor och demokrati.

Jag känner ingen tvekan kring att Gunilla är rätt person för uppdraget. Hon har lyckats med att föra upp biståndsfrågorna på agendan så att vi äntligen kan få en diskussion om hur våra medel ska användas. Gunilla Carlsson var också tydlig med att få med sig omvärlden på Sveriges linje för vad hjälper våra miljarder om ingen är beredda att lyssna på vad vi har att säga?

Det känns extra bra att få höra detta idag med tanke på Riksrevisionens svidande kritik mot hur biståndet används hittills.

Samtidigt behövs också det civila samhället och det betonade även Carlsson. Johan Stael von Holstein brukar tala om vikten av Personal Social Responsibility och jag kan bara understryka vikten av detta. Innan vi anklagar företagen för att inte ta sitt sociala ansvar bör vi se till oss själva och vad vi bidrar till.

3 kommentarer:

Liisa sa...

God Morgon!
Jag har läst en del av de senaste dagars debatt efter riskrevisionens rapport. Jag kan tycka att det lätt blir för onyanserade reaktioner på andras reaktioner utan att någon har läst rapporten och hunnit lyssna och tänka.
Det som jag litet undras över att vi så blint behöver tro på revisorer som inte verkar veta att Kenya och Tanzania ligger i Östafrika! (s 39 i deras rapport).

Liisa sa...

God Morgon!
Har försökt följa den senaste debatten om bistånd och pengar.
Det verkar bli ganska känslomässiga och onyanserade reaktioner på andras reaktioner, utan att någon har läst eller lyssnat.
Jag förundras över vårt behov att blint lita på revisorer som i sin rapport placerar Kenya och Tanzania i södra Afrika. Skriv fel eller en indikation på ett förhållningssätt?

Anna König Jerlmyr sa...

God morgon själv. Eller god förmiddag bör jag säga.

Jag tror givetvis att det är viktigt att det inte skapas ett motstånd mot själva biståndet i sig men jag förstår att det lätt kan bli känslosamt. Det handlar om stora summor pengar som inte har följts upp.

Bistånd skall göra nytta. Punkt slut. Det har länge funnits internt kritik inom Sida att uppföljningen av biståndet har brustit så egentligen är inte riksrevisionens rapport särskilt förvånande. Men det är självklart viktigt att ha koll på geografin!