måndag 8 oktober 2007

Basta

Idag fick jag möjlighet att besöka Basta gruppen som verkar utanför Nykvarn i Sörmland, på 54 hektar vackert placerad jordbruksmark. Det är så fridfullt med de gamla sekelskiftshusen som ligger omlott med hästhagarna och med mälaren som ramar in platsen.

Samtidigt pågår det en febril verksamhet. Det byggs ständigt och nya verksamheter utvecklas. Nu senast har man tagit in en stor grupp irakier från Södertälje som deltar på yrkesutbildning där de också lär sig svenska. Innan har den här gruppen skickats runt i den sedvanliga röran av kommun, socialtjänst, försäkringskassa, arbetsförmedling innan de kom till Basta. Och de är överlyckliga. I utbildningslokalerna träffade jag också gymnasieungdomar som går yrkes-och entreprenörskapsutbildningen YES som Basta driver.

Alec Carlberg är den eldsjäl som utvecklat Basta till vad det är idag, med ca 100 medarbetare, varav den stora majoriteten också bor på anläggningen. Medarbetarna har, med några få undantag, en missbrukarbakgrund och har ett 20- ja upp till 30- årigt utanförskap bakom sig. Ingen lätt grupp således. Men det handlar om att de själva har bestämt sig för att komma tillbaka. Först då kommer de till Basta.

Idag består Bastagruppen av en rad företag som bland annat inkluderar en städverksamhet, möbelsnickeri, konsultföretag och de driver också Folkets Park i Nykvarn. Ständigt utvecklas nya idéer. Basta är ett brukarstyrt socialt företag som innebär att makten och inflytandet över verksamheterna ligger hos människor som tidigare varit socialt utslagna. I stort sett alla ansvarsposter i styrelser och som verksamhetschefer innehas av människor som själva rehabiliterat sig på Basta.

Det räcker inte att enbart erbjuda arbete i sig för att påverka en rehabiliteringsprocess hos någon som under årtioenden levt i ett socialt utanförskap. Men rätt arbete kan innebära att personen tränas i att delta i en grupp, att få rutiner, kompromissa och argumentera för sina åsikter. Därför är arbetet i grupp viktigt, de är tex alltid tre som arbetar med ett bord i just det syftet. Samtidigt växer självkänslan och de börjar för första gången på länge att bry sig om sig själva.

Jag har under dagen träffat så många starka människor som verkligen brinner för att hjälpa en grupp av människor som ofta befunnit sig i en sorts subkultur där de enbart umgåtts med andra missbrukare. De vet vad de talar om för de kommer själva ifrån den bakgrunden.

Idag identifierar de sig inte som "tidigare missbrukare" utan som verksamhetschefer, hästuppfödare eller snickare. Tala om att arbetet ger dem en identitet att känna stolthet över. Och genom att bland annat sälja rehabiliteringsplatser och produkter går de med vinst som sedan investeras tillbaka i företaget.

Alec är en man som är oerhört inspirerande att tala med, han är vänsterpartist men det gör egentligen bara att det blir mer spännande för vi möts ofta i samförstånd ändå i de samtal vi haft. Nu har han och Basta blivit nominerad till priset Europas bästa arbetsgivare...jag hoppas att de vinner!

När jag satt där vid Alecs skrivbord ringde Per Unckel och frågade om han fick komma på besök. Intresset för Basta är med all rätt stort.

Inga kommentarer: