söndag 16 september 2007

Tokyo

Äntligen finns det utrymme för lite längre texter. Hotellet i Shibuya, Tokyo har kostnadsfri uppkoppling vilket är väldigt efterlängtat med tanke på att jag varit borta från Sverige så pass länge.

Sydkorea var mycket spännande att studera eftersom deras arbetsmarknad är rätt lik vår, där facken, arbetsgivarna och regeringen försöker att mötas och komma fram till gemensamma lösningar. Sydkorea möter också utmaningar med den växande äldre befolkningen kombinerat med ett betydande lågt födelsetal. Samtidigt finns det också väsentliga skillnader, de arbetar mycket långa dagar och det var alldeles intill nyligen som de slopade lördagen som arbetsdag. I Sydkorea är det också vanligt med livstidsanställningar och deras gästarbetare står helt skyddslösa i den form av tidsbegränsade anställningsform som förekommer. Däremot så finns det företag som Autoliv som erbjuder personal från outsoursade företag samma villkor som deras egen fasta personalstyrka.

I Tokyo träffar vi handelskammaren och exportrådet imorgon samt företaget Alfa Laval som varit vänliga nog att ta sig tid att möta oss trots att det är helgdag. Vi bor vid världens mest trafikerade gatukorsning och varje dag strömmar tusentals människor över gatan. Det som slår en är hur de unga, vi ser mestadels unga här, ser ut som rockstjärnor. Det här är så långt ifrån kollektivt mode man kan komma. Killarna har långt hår som är uppsprayat och de är stylade från topp till tå. Jag har aldrig sett något liknande! Jag satt på Mc Donalds idag och bara njöt av att se på dessa ungdomar som verkligen lägger ner tid på att leta det absolut senaste när det rör mode.

På tal om mode, under denna resa träffar vi också Swedish Style och det ska bli riktigt intressant och höra hur de arbetar med att sätta Svensk design inom mode, arkitektur, industridesign etc. på kartan. Swedish Style finns också i Korea.

Nu måste jag lägga mig. Vi måste vara härifrån en timme innan mötet imorgon. Att hitta i deras gigantiska metrosystem är en utmaning.

Inga kommentarer: