tisdag 25 september 2007

Kulturens entreprenörer

Har under dagen satt mig in i Skiss projektet. Skiss, Samtidskonstnärer i samtidssamhället, är en satsning med fokus på att finna metoder för hur konstnärer och arbetsplatser kan samarbeta i personal-, hälso- och utvecklingsarbeten. Satsningen ägs av Folkrörelsernas Konstfrämjande och drivs tillsammans med olika partners, som AF-kultur. Projektet pågår år 2005-2009 och omfattar olika verksamheter i hela landet.



Under vårt möte slog det mig att vi verkligen måste skapa ett klimat där kulturarbetare uppmuntras till att bli entreprenörer och inte enbart vara innovatörer.



Jag tror att politikerna skulle kunna underlätta för kulturarbetare som vill driva eget företag. Varför kan det till exempel inte finnas riskkapitalavdrag för konstnärer? Då skulle företag och enskilda gå in och på ett tidigt stadium investera i unga, lovande konstnärer. Sen skulle vi kunna tala mer om kulturentreprenörer än vad vi gör idag. Igår träffade jag dansgruppen Bounce, som är ett utmärkt exempel på hur drivna dansare startat aktiebolag för att kunna livnära sig på att göra det de älskar mest. Men för dem handlar det inte bara om att dansa, även om de kanske skulle föredra det. Men, för att få allt att gå ihop gör de företagsgig, föreläsningar, släpper instruktions DVD osv. Dvs, utveckla och ta idén vidare så att det går att leva på sitt skapande.



Företag skulle också kunna knyta konstnärer till sig när det rör allt i från arbetsmiljöfrågor till varumärkesvård. För det finns ju företagsläkare så varför skulle det inte kunna finnas företagskonstnärer?

Inga kommentarer: