torsdag 28 juni 2007

Nordiska

Under eftermiddagen har jag och Tobias Nässén (som också är ordförande för kulturnämnden i Nacka) besökt Nordiska och lärt oss mer om ett av deras arbetsmarknadsprojekt Access .

Det handlar om en satsning som finansierats av Kulturrådet och som riktats mot arbetslösa akademiker. De har ofta en bakgrund som konservatorer och tapetserare och de har bland annat arbetat med att dokumentera Nordiskas samlingar in i ett IT-system samt att de räddar stora delar av vårt kulturarv som annars skulle ha vittrat sönder.

Bland annat rörde sig om tusentals oerhört vackra tapeter som nästan hade förstörts men som man nu restaurerat. Samtidigt görs nu ett liknande arbete när det rör dräkter, smycken, osv. Ett stort problem har också varit att lagerlokalerna varit undermåliga eftersom tavlor och textilier riskerar att brytas samman av fel temperatur eller av dålig förvaring. Hur som, detta har iallafall dessa sk. Accessare arbetat med. Jag tycker att det är märkligt att detta finansierats via Kulturrådet eftersom detta främst bör vara en arbetsmarknadsfråga. Projektet har resulterat i att de arbetslösa dels har blivit mer anställningsbara samt att de har fått möjlighet att specialisera sig. Jag tror att Access kan vara ett gott exempel på det andra steget i jobb-och utvecklingsgarantin (arbetspraktik mm.m) men jag behöver fortsätta att diskuskutera med bland annat Arbetsmarknadsdepartementet och AMS för att se hur de resonerar.

Inga kommentarer: