torsdag 4 januari 2007

Dödstraffets vara eller icke vara

I dagens DN kan man läsa en artikel av Ghada Karmi, forskare vid Institutet för arabiska och islamiska studier vid University of Exeter. Artikeln belyser varför arabvärlden var så tystlåtna när det rör rättsprocessen mot Saddam. Karmi ställer i artikeln en intressant fråga:

"Storbritannien, som inte stöder dödsstraffet, bemödade sig inte särskilt för att förhindra detta. Ingen västerländsk ledare har behandlats på ett liknande sätt, och araber bör fråga sig själva varför undantag gjordes för denne arabiske statschef. Finns det en lag för dem, och en annan för västerländska, "civiliserade" folk?"

Jag tycker att Karmi har en poäng, eftersom jag håller med om att västvärlden var osedvanligt tyst under domstolsprocessen och inför dödsstraffet. Samtidigt verkar Karmi glömma exempel som Nürnbergrättegången eller den sk. "rättegången" mot förre rumänske diktatorn Nicolae Ceausescu.

Det är få som inte tar avstånd mot den förre irakiske dikatorns handlingar. Däremot höjs nu rösterna mot dödstraffet. Jag anser att det är dubbelmoral att en stat ska kunna fastställa dödsdomar och samtidigt utfästa att mord är straffbart.

FN för en långsam avveckling av dödstraff i världen

FN:s nye generalsekreterare Ban Ki-Moon hade en tuff start då han inte ställde sig kritisk till dödstraff utan ansåg att det är upp till vare enskild nation att avgöra. Må så vara att han förde fram sin personliga åsikt, men FN som organisation är tydlig med sin kritik av dödsstraff. Nu har Ki-Moon backat och i ett nytt uttalande säger han att dödsstraffet i världen ska avskaffas, men att det bör ske långsamt.

Det finns dock andra i FN som vaknat. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Louise Arbour, krävde i veckan att Iraks president Jalal Talabani ska stoppa avrättningarna av Saddams halvbror Barzan och chefsdomaren al-Bandar.

Jag hoppas att fler röster höjs mot dödstraff i världen och att fler kritiserar, inte enbart dödsstraff mot ex diktatorer utan också mot homosexuella, meningsmotståndare och kriminella.

Inga kommentarer: