måndag 30 juli 2007

Pride!

Idag ska jag debattera HBT-frågor på Pride med andra riksdagsledamöter. Jag har deltagit på Pride under flera års tid och gör det självklart även nu som riksdagsledamot.

Det var ovanligt svårt att få fram ett samlat underlag för vad moderaterna och regeringen står i HBT-frågor så nu kör jag mitt eget race, det blir bäst så:-)

Sen är det viktigt att säga att fördomar och attityder aldrig kan lagstiftas bort utan det handlar om information, civilkurage och opinionsbildning. Därför är det viktigt att vi förtroendevalda är på plats under Pride för att visa de intoleranta att vi står för universella mänskliga rättigheter som berör alla.

Jag kampanjar också under Pride på torsdag och fredag och mellan dess har jag semester. Min blogg får fart i mitten av augusti igen.

onsdag 18 juli 2007

Japan

Idag har jag blivit intervjuad från halv nio på morgonen till tre för ett supercoolt livstilsmagasin från Japan. De är här och gör ett nummer om Sverige. Jag var imponerad av den gedigna research som de tagit fram om mig och att de var så insatta i vad jag har sagt. Det var roligt att se deras reaktioner på mina tankar om hur det är att vara riksdagsledamot, det skiljer sig nog en hel del från de japanska parlamentarikernas sätt att vara.

I eftermiddag åker jag till landet. Har bland annat med mig en statlig utredning om HBT-frågor samt olika remissyrkanden osv. inför Pridedebatten den 30:e. Det får bli min sommarlektyr tillsammans med min bok om utvandrarkvinnorna.

På landet är det lugnt som rådet och en extremt dålig uppkoppling. Därför kommer jag mer eller mindre att logga ut under den kommande veckan.

Ut och njut!

Japanskt livstilsmagasin


The team

tisdag 17 juli 2007

Moderat debuterar på Allsången

Hoho, Henrik S Järrel, tidigare moderat riksdagsledamot debuterade nyss som sångare på Skansenscenen med låten "Vill du se en stjärna"? Jag undrade just var han blev av? Men nu vet jag....det finns kanske en framtid efter riksdagen också:-)

måndag 16 juli 2007

Sommarlektyr i hagaparken


En bok om alla de kvinnor som valde att utvandra från sverige i början av seklet
Denna nyhet är givetvis tragisk men kolla på bilden, ingen verkar bry sig om den äldre mannen som faktiskt var den som blev svårast skadad utan han får bara en lätt handpåläggning från en polis.

Annas lista

ANNA LISTAR

Veckans utspel: SACO och LO öppnar för förändrade konfliktregler (äntligen!)

Veckans fulaste: Foppatofflorna - bör förbjudas via lagen "förfulande av det offentliga rummet";.)

Veckans vara: Rosévin och visitkort

Veckans blogg: Politikerbloggen dominerar

Veckans dubbelmoral: SSU städade Visbys gator i protest mot att kristdemokraternas politik tvingar kvinnor att stanna hemma och städa. Hallå? Det är ju precis det de vill när de motsätter sig hushållsnära tjänster

Veckans iakttagelse: Politiker, statssekreterare, journalister omger sig av "possys" dvs. ett hov av kollegor, ungdomsförbundare, eller pr-konsulter. När jag valde att stå ensam och lyssna på Anders Borgs tal kom det fram två bekanta som frågade om jag inte har några vänner. Helt galet!

Veckans Tema: Kärlek (bröllopet mellan Sören och Daniel, MTV kyssarna och Fredrick och Niklas nya förhållande)

Veckans roligaste: Att alla var på så strålande humör

Veckans tråkigaste: Alla seminarier som var längre än tre timmar. Den perfekta längden för ett seminarium är en timme och en kvart.

Veckans snackis: Vädret och Göran Persson

Veckans minglare: Självaste biskopen som ställde till med VIP-fest (jag var inte bjuden)

Veckans tråkigaste mingel: Alliansminglet...gäsp....

Har ni fler tips...hör gärna av er!

söndag 15 juli 2007

Frieri

Ikväll när jag var på väg hem till tåget kom en kvinna med en stor bukett blommor. När hon fick syn på mig utropade hon "Kvinna! Vill du gifta dig med mig?"

Jag kanske bör nämna att hon också var rätt berusad. Efter ett stunds övertalningsförsök från hennes sida insåg hon att det var hopplöst och gick. När hon kommit ca tio meter utbrast hon "men jag behöver ju ett uppehållstillstånd!"

Morgonpasset

Imorgon i P3 så ger jag mina egna reflektioner om veckan, lite som Politikerbloggens Almedalenlista... även om just den kändes som den var ihopsatt av centerpartister:-)

Jag har spanat i smyg och har en hel del att rapportera om hehe. Vill ni lyssna? Se till att vara uppe 08.00 imorgon!

Det finns ett liv efter Almedalen

Livet efter Almedalen är lugnt och skönt men jag måste erkänna att det känns lite tomt. Jag åkte direkt till landet ett par dagar och det behövdes efter att ha gått i säng 04.00 på torsdagsnatten. Dagarna var fullspäckade med seminarier och möten. Jag bokade också in nya möten under hösten.

Seminariet om mänskliga rättigheter och handel gick bra och jag nämnde bland annat vikten av samarbeten mellan politik, näringsliv och ideella organisationer. Vi har också FN:s initativ Global Compact där över 4 000 företag är med och har förbundit sig till socialt ansvar samt Kimberleyprocessen där 71 länder nu arbetar för en laglig handel med diamanter. Trots att Milton Friedman är mycket skeptisk till CSR (Corporate Social Responsibility) är jag övertygad om att det går att kombinera samhällsnytta med affärsnytta.

Det andra seminariet om avtalsförsäkringar på arbetsmarknadsområdet blev katastrof. Vi diskuterade bara kollektivavtalens vara eller icke vara och efter ett antal förlolämpningar mot Federley som också var med lämnade han lokalen. Jag stod kvar i en lokal där 99% av dem i publiken var socialdemokrater. Knappt ett ord avhandlades om avtalsföräkringar - och jag som hade läst på i flera dagar inför seminariet. Det som är mycket mycket intressant att notera är SACO:s framflyttning när det rör konfliktreglerna. Jag är väldigt glad att höra att de är beredda att diskutera hur den negativa föreningsfriheten skall kunna respekteras.

Jag blev också intervjuad av SACO:s tidning Akademix under veckan och ha möten med bland annat Jusek, Trygghetsrådet och SKB. Jag tror att SKB blev lite imponerade att jag är insatt i vad Clab 2 är:-)

Seriösa samtal kombinerades med mer sociala aktiviteter som mingel. Prime PR:s rosémingelparty var i särklass roligast och lockade över 300 per kväll. Sen måste jag erkänna att jag verkligen uppskattade Anders Borgs tal. Ok, han talade väldigt fort men 28 minuter är den perfekta längden för ett tal. Sen tyckte jag om att det var så mycket ideologi i talet. Det var länge sedan en högt uppsatt politiker talade om hur "frihet frigör människors kraft" osv. Det Anders gjorde var att tydliggjorde varför skattelättnader och valfrihet är så viktigt och det har jag längtat efter att höra. Vi kan inte bara rada upp alla förändringar regeringen har gjort eller planerar att göra utan vi har också ett ansvar att berätta om vilka idépolitiska strategier som ligger bakom. Jag hoppas att fler partiledare kan använda mer av frihetsbegreppet i sina tal framöver.

tisdag 10 juli 2007

Göran hägglund talar



Kort rapport från Almedalen. Här är allt lite lugnare än det vanligtvis är i valtider. Lobbyister, intresseorganisationer och politiker i en salig röra men jag trivs som fisken i vattnet.

Nyhetstorka och inga stora nyheter, Mona klarade sig bra i gårdagens tal men jag saknar konkreta lösningar på hur hon skall komma rätta med arbetslösheten.

Det stora samtalsämnet är vädret. Det är rätt kallt och jag går omkring i dunväst. Ikväll blir det lugnt eftersom jag ska upp tidigt imorgon bitti. Har hittat microsofts it-café som är bra att blogga ifrån

Nu ska jag ut och förbereda nästa debatt om MR-frågor och handel

söndag 8 juli 2007

Nästa vecka kommer våra telefoner inte att fungera för bloggande och mail. Så typiskt när jag annars hade kunnat visa upp trevliga bilder från Almedalen.

Jag ser till att blogga från en dator istället. Imorgon kl. 06.30 ska jag och Sofia träffas på centralen vid Arlanda Express. Nu ska jag packa.

Hej då!

lördag 7 juli 2007

Almedalslängtan

Åh, fick ett samtal från Federley om middag i Almedalen imorgon men jag är ju inte där förrän på måndag. Jag har suttit och läst bloggarna om Almedalen och jag riktigt längtar att få komma dit nu!

Har varit en lugn dag och imorgon ska jag på allvar ta tag i allt inför mina diskussioner. Jag har bland annat läst en statlig utredning från KASAM, statens råd för kärnavfallsfrågor och jag måste erkänna att frågan om slutförvaring är riktigt intressant. Utredningen är också väldigt lättläst och beskriver på ett bra sätt vilka alternativ som finns. Det finns till och med ett avsnitt som behandlar de moraliska frågorna ur ett konsekvensetiskt perspektiv där utilitarismen får stort spelrum.

I slutet av 90-talet behandlades olika strategier hur man skulle handskas med avfallet och då var ett av alternativen att skjuta upp avfallet i rymden..men det alternativet avfärdades rätt snabbt.


´

fredag 6 juli 2007

Pappa och släkten är från Dalarna


Freedom!


Har följt med mig från mitt förra kontor




Bilder från mitt kontor

Jag tänkte att det kan vara intressant att se lite hur jag sitter när jag är inne på kontoret






Jag ser fram mot att läsa regeringskansliets förklaring till de stora löneskillnaderna mellan män och kvinnor som finns där. Funderade själv på samma sak när jag läste vad de olika tjänstemännen tjänade tidigare i år. Jag fann flera exempel där kvinnor på samma position som män tjänade mindre trots att det i dessa fall inte skiljer i erfarenhet eller kompetens.

Sen har E24 uppmärksammat våra telefonavtal med Telia. Jag vet inte vad riksdagen betalar för våra avtal men jag själv slår in ett prefix och ett nummer innan jag ringer mina privatsamtal och sen får jag en räkning.

070707

Om ni har nummer 7 som lyckonummer så rekommenderar jag er att spela på Lotto idag!

Annars sitter jag och strukturerar upp Almedalsveckan. På måndag har jag blivit bortbjuden av en av mina idoler, på tisdagen träffar jag SKB samt medverkar i Rättvisemärkts samtal om mänskliga rättigheter samt hur vi kan öka CSR (Corporate Social Responsibility) bland företag. På onsdagen medverkar jag i en paneldebatt som Folksam håller i om försäkringsvillkor på arbetsmarknaden och på kvällen äter jag middag och diskuterar utbildningsfrågor med Jusek. Under torsdagen och fredagen bevakar jag seminarier om bland annat kvinnojoursverksamhet och entreprenörsskap. Sen åker jag hem.

Utöver det ska jag givetvis bevaka Almegas aktiviteter samt moderaterna och mycket mycket annat. Jag gillar Almedalen, det är en veckas intensiva politiska diskussioner och massor av nya spännande möten. Det finns dem som anser sig vara för fina för Almedalen men jag tillhör inte dem. För en gång skull har man möjlighet att se partitoppar i shorts, bara en sån sak!

torsdag 5 juli 2007

Grattis Wilma

Idag kändes det rätt att prioritera familjen framför radio. Det har varit en härlig dag med massor av god mat och presenter till Wilma som fyller 3 år idag. Ibland måste man få vara ledig också.

Det blir systerdotter wilna istället för studio ett idag



onsdag 4 juli 2007

Heja Eva

Eva Westerberg har förresten en utmärkt artikel i dagens Corren. Jag håller med till punkt och pricka Eva och hoppas att vi är många alliansledamöter som driver på för att slopa fribeloppet

Per Schlingmann med hunden Malva

Det är vår duktiga pressekreterare Evins hund som vi passade på att umgås med över lunchen idag.


Barometern

Per Dahl har vänligt nog skrivit om min årsredovisning. Det är roligt att den mottagits så positivt. Visst känner jag så här i efterhand att jag kunde ha skrivit än mer detaljerat om vad jag gör men jag ville samtidigt att den skulle vara lättläst och inte för tung.

Nästa år kommer jag att utveckla konceptet vidare. Det jag inte tog upp i min årsredovisning var hur en vanlig riksdagsvecka ser ut. Tre dagar i veckan är det svårare att vara borta från huset. Då krävs det att man sitter på möten och läser på inför dem. Så, jag tänkte här beskriva hur en normal vecka ser ut för mig:

Måndag
Då besöker jag företag eller offentliga verksamheter

Tisdag
Förmiddag är det alltid utskottsmöte som brukar hålla på till lunch och sen är det alltid gruppmöte klockan 16.00-18.00

Onsdag
Antingen träffar vi departement på förmiddagen eller så är det seminarier. Vanligtvis är det också votering på onsdagar. Sen är det viktigt att läsa på inför torsdagens möte.

Torsdagar
Utskottsmöte fram till lunch och därefter brukar det vara frågestund för statsråden eller debatter. På torsdagarna finns det också möjlighet att ha möten med intresseorganisationer eller lobbyister.

Fredagar
Är nästan alltid ute på olika besök och möten och försöker att undvika att vara i riksdagshuset

En vanlig vecka arbetar jag cirka 60 timmar i snitt, det brukar bli sena kvällar. Antingen att jag träffar olika intresseorganisationer och går på seminarier på kvällarna eller så sitter jag på kontoret och jobbar.

Entreprenör

I senaste numret av Entreprenör finns jag med på bilder i samband med att de skrev om den busstur som Svenskt Näringsliv anordnade nyligen. Då fick vi möjlighet att träffa företag som verkar i en globaliserad värld. Bland annat fick vi möta företaget Tacton som arbetar med programvara. De rekryterar idag människor från hela världen och ser det som en konkurrensfördel att ha kompetens från olika kulturer. Vi fick också träffa företaget Fanérkompaniet som säljer virke till möbeltillverkare och som exporterar mycket till östländer.

En annan entreprenör är Gabriel Sundkvist som har ett nytt företag som levererar nybakat bröd hem till dörren i Stockholms innerstad. På www.anglabrod.se kan ni beställa kanelbullar, tekakor och annat mums. I augusti kommer jag att börja prenumerera på hans bröd för det här är en efterlängtad affärsidé!

Livräddare

Idag har jag tillsammans med en för mig okänd tjej sprungit runt och räddat två små hundvalpar som sprang omkring mitt på trafikerad väg utanför riksdagen. De var glada och såg välmående ut men var riktigt smutsiga så nu behöver jag tvätta min jacka och andra kläder.

Jag trodde att de hade slitit sig men sen när de sprang mitt på gatan och bilarna kom farande så förstod vi att de var vilse. Efter att ha stoppat bilarna kunde vi äntligen få tag i och bära de små krabaterna. Samtidigt fick vi veta var hundarna bodde. De tillhörde en hemlös och det visade sig att han låg och sov. Tyvärr tror jag att de snart är ute på gatan igen för de var rätt livliga...jag är iallafall tacksam att hon stannade upp och hjälpte mig för annars hade jag aldrig fått fatt i dem.

tisdag 3 juli 2007

Tips

Nu har det varit så mycket om mat och restauranger på min blogg idag att jag vill passa på att tipsa om min kompis Annas mat och restuarangblogg. Själv tycker jag att svamprisotton verkar lockande!
Idag fick jag på lunchen äntligen säga till servitören
"Jag har en fluga i min soppa" :-) Jag passade på att föreviga det lilla livet innan den flög vidare


Service - var god dröj

Nu bokstavligen strömmar det in inbjudningar till Almedalsveckan. Jag börjar bli riktigt uppbokad men det är viktigt att också ha lite luft mellan programpunkterna så att man har tid att träffa andra också. Jag åker på måndag och stannar tills på fredag. Sofia Arkelsten har varit snäll och fixat boende så vi bor tillsammans i en lägenhet.

Annars så har jag lovat en sågning av restaurangen M/S Gerda så här kommer den. I går var jag och min kompis Fredrik där och skulle äta middag. Båten som ligger på Norr Mälarstrand ligger fantastiskt vackert ute på en ponton (jag har förövrigt en förkärlek till pontoner, jag vill se mer av dem i Stockholms vatten!) Hur som helst, det tog iallafall ca 30 minuter innan vi fick någon meny och det verkade knappt vara någon som jobbade där. Det var bara en massa kids som sprang omkring och serverade mat men som inte kunde ta beställning. Sen fortsatte de att strula och när vi till sist fick beställa mat hade det gått så lång tid att vi nästan funderade på att gå. Maten var sisodär och det var rätt höga priser. Personalen hade nog inte hört talas om ordet service och sen tappade bort vår nota. Inget ställe att rekommendera således för er som bor i Stockholm.

Däremot har jag fått höra att det ska finnas en underbar terass på Södra Teatern vid Mosebacke så det blir nästa ställe att prova.

Ute på promenad


Nu tar jag det lugnt ett par dagar så jag kommer inte att blogga så mycket men jag ska lägga upp en sågning av restaurangen gerda i kväll.

söndag 1 juli 2007

DN

I dagens DN finns det ett citat på mig på ledarsidan. Citatet är från Stockholm City i samband med att jag praktiserade hos Hemfrid. Idag har jag visat prov på min städförmåga, hela dagen har jag städat köksskåp och kylskåp inför sommaren.

Feldts dräpa

Kjell-Olofs artikel på Brännpunkt idag rekommenderas att läsa!

Ho ho, han ger en rejäl känga till LO-ekonomerna som skrev att det bör ske en bred skatteuppgörelse. Han kallar dem bland annat för enögda. Här kommer den bästa biten,

"Detta ofrånkomliga faktum – att kapitalet är den andra produktionsfaktorn – ignoreras helt. Man redovisar endast sin förfäran över att sänkt förmögenhetsskatt främst gynnar män över 50, vilket kan leda till att de slutar arbeta, pensionerar sig i förtid.

Inte ett ord sägs om hur dessa förmögenheter uppstått och hur kapitalet används, vilken nytta det eventuellt gör: hus som människor kan bo eller arbeta i, företag som producerar, arbetsplatser som ger jobb och inkomster. Det är som om alla dessa män blivit miljonärer på Lotto.

Inte heller berörs finansdepartementets uppskattning av att 500 miljarder flytt till utlandet och den roll skatten måste ha spelat för denna kapitalförlust"

Instegsjobb

Borg och Sabuni skriver idag på Brännpunkt om instegsjobben.

Imorgon, den 2 juli införs den kanske allra viktigaste reformen för att underlätta inträdet till arbetsmarknaden för nyanlända: instegsjobb.

Instegsjobben är riktade till asylsökande som har fått uppehållstillstånd, kvotflyktingar och anhöriginvandrare under de första 18 månaderna efter uppehållstillstånd.Instegsjobben innebär att staten står för 75 procent av lönekostnaden för privata arbetsgivare och offentliga arbetsgivare som bedriver affärsverksamhet. För övriga offentliga arbetsgivare är nivån 50 procent. Anställningen är kopplad till deltagande i ”svenska för invandrare” (sfi) och ska innehålla tydliga, handledande inslag.

Visst finns det anledning att diskutera huruvida det är rätt att satsa på en viss grupp jämfört med att sänka till exempelvis arbetsgivaravgifterna generellt men jag tror att dessa riktade insatser kan ge effekt. För det har varit uselt.

För att man som nyanländ ska komma in i ett samhälle är det viktigt att tidigt komma i arbete – här har Sverige misslyckats. I Integrationsverkets rapport ”Ett förlorat år” som presenterades nyligen framkommer det att under det första året i Sverige har knappt hälften av de nyanlända haft någon arbetsmarknadskontakt.

Endast drygt en av tio har ett reguljärt arbete och ett litet fåtal har fått arbetspraktik genom arbetsförmedling eller deltagit i en arbetsmarknadsutbildning. I en internationell studie där EU15-länderna samt Kanada och USA jämförs hamnar Sverige i botten vad gäller integration på arbetsmarknaden.

Förhoppningsvis leder satsningen till att fler nyanlända kan få en tidigare kontakt med arbetsmarknaden.